Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen och politiker om sexköp

När Kungsbackas högst uppsatte politiker ertappades med att köpa sex stod hans kollegor inför ett tufft val. Betala ut hans visstidspension, ”fallskärmen” han hade rätt till, på sex miljoner eller inleda en kostsam process i domstol? Under antitrafficking-dagen på Posthotellet berättade Magdalena Sundqvist (S) om de motstridiga känslorna bland kommunens politiker.

När GP:s reporter hoppade in i en taxi utanför Clarion Hotel Post, Posthotellet, vid Drottningtorget erbjöds han att köpa sex efter mindre än fyra minuter.

– Jag har en tjej. Jag kan ordna henne ikväll om du vill. Intresserad? sa föraren.

– Du kan ta henne i kväll. När du är ensam. Ta henne till hotellet och ha roligt. Det är många andra gubbar som också gjort det. Leva livet som vi säger i Sverige.

LÄS MER: Dold kamera: Taxiförare säljer kvinna – utanför Stordalens lyxhotell

Under nästan ett års tid kartlade GP sexhandeln i Göteborg, något som resulterade i den granskande podden Systrar. Granskningen visade bland annat sexhandeln som erbjuds aktivt utanför lyxhotell och nattklubbar.

Inte hört podden? Här kan du lyssna på Systrar.

På samma hotell pågick en antitrafficking-dag under fredagen, ett evenemang som arrangeras av den ideella föreningen Realstars vars syfte är att arbeta för en värld utan sextrafficking.

Vad hände efter Hans Forsberg-affären?

Ett av samtalen under fredagen handlade om vad Kungsbacka har lärt sig efter Hans Forsberg-affären.

Det var i maj som Kungsbackas kommunstyrelseordförande Hans Forsberg (M) ertappades med att ha besökt en lägenhetsbordell i Göteborg. En granne hade noterat att det var många okända män i lägenhetshusets trappuppgång och tipsade polisen. Patrullen som åkte till platsen träffade på Forsberg och han anmäldes för sexköp.

LÄS MER: Västsvensk toppolitiker polisanmäld för sexköp

Kort därpå lämnade han alla politiska uppdrag.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) ertappades med att ha köpt sex av polisen. Bild: Robin Aron
Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) ertappades med att ha köpt sex av polisen. Bild: Robin Aron

Magdalena Sundqvist (S), ledamot i Kungsbackas kommunfullmäktige, hade själv lyssnat på podden Systrar under samma tid och trodde inte sina ögon när nyhetsnotisen om Forsbergs sexköp plingade till i telefonen.

– Min första tanke var att det här är inte sant. Alla politiker i Kungsbacka tyckte att detta var oerhört overkligt. Jag är fortfarande jättearg och jättesorgsen, säger hon med tårar i ögonen och gråt i rösten.

Magdalena Sundqvist (S) på Posthotellet under fredagen. Bild: Anders Ylander
Magdalena Sundqvist (S) på Posthotellet under fredagen. Bild: Anders Ylander

Sundqvist och hennes kollegor skulle snart ställas inför ett tufft beslut: Hans Forsberg ansökte om visstidspension, 58 000 kronor i månaden de kommande nio åren, totalt över sex miljoner kronor. Något han hade rätt till enligt hans avtal med kommunen.

– Det fanns inte en politiker i Kungsbacka oavsett partitillhörighet som ville att han skulle ha de pengarna. Tjänstemännen bedömde att en civilrättslig rättegång skulle kosta kommunen mellan 500 000 och en miljon kronor till. Och att kommunen skulle förlora, säger Magdalena Sundqvist.

”Avtalen ser inte ut såhär längre”

Det var inte ett enhälligt beslut, men kommunfullmäktige sa ja: Hans Forsberg får sin visstidspension.

LÄS MER: Kungsbacka-politikern Hans Forsberg får miljonbelopp efter sexköpet

Utöver fyra personer ska inte längre några politiker i Kungsbacka ha liknande avtal där de har rätt till lång visstidspension, oavsett anledning till att man lämnar sina uppdrag.

– Avtalen i Kungsbacka ser inte ut såhär längre, du kan inte få en visstidspension under så lång tid, säger Magdalena Sundqvist.

I artikeln kan du se samtalen mellan dels polischef Erik Nord och åklagare Thomas Ahlstrand, och dels där Magdalena Sundqvist och Göteborgspolitiker diskuterar frågor kring sexköp.

LÄS ÄVEN: Här är männen som köper sex i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.