Polisen misstänker: Tonåring försökte våldta kvinna utanför Gamla Ullevi

ANNONS
|

I slutet av förra veckan åtalades en pojke i 15-årsåldern för försök till våldtäkt, vilketGT skrevom först.

Händelsen utspelade sig i centrala Göteborg den 10 juni i år.

En kvinna i 50-årsåldern, hade varit på Posthotellet vid Drottningtorget i Göteborg med sina vänner.

Runt 01.30-tiden började hon cykla mot hemmet. Men när hon kom till Nya Allén, mellan Gamla Ullevi och Trädgårdsföreningen, utsattes hon för det misstänkta brottet.

– Då är det någon som drar ner mig till marken. Jag vet inte vad han gör. Jag vet inte om han försöker våldta mig eller råna mig. Jag vet inte vad hans mål var, berättade kvinnan senare för polisen.

ANNONS

Vittnena grep in

Samtidigt körde en bil förbi dem. Killarna i bilen lade märke till det som utspelade sig. När de såg att killen satte sig gränsle över kvinnan stannade de bilen och sprang fram till dem.

– Killen håller i båda hennes händer samtidigt som han ligger över henne. Det ser ut som att han försöker hålla fast och kontrollera hennes armar. Jag skriker nog "Han våldtar henne!", berättade vittnetför polisen.

Detta fick den unge killen att fly och de sprang efter.

Tappade skorna

Under språngmarschen tappade den misstänkte våldtäktsmannen sina båda skor. Vittnet tog den ena skon, den misstänkte mannen sprang tillbaka och hämtade den andra.

Sedan tappade vittnena bort honom.

När polisen började söka i området hittade de snart en person som stämde in på signalementet, bland annat eftersomatt han saknade en sko. Pojken kunde då gripas.

"Väldigt ensam och utsatt"

Kvinnan berättade i förhör med polisen om känslorna efter det hon utsattes för:

– Jag blev bara så chockad. Jag är fortfarande chockad.

I senare förhör är en stor del av händelseförloppet oklart.

– Känslan av att jag är väldigt ensam och utsatt när jag står på cykelbanan och ringer min sambo och min bror, de är min stora trygghet, sa hon.

ANNONS

Tacksam att de grep in

Hon berättade ocksåatt hon tog vittnenas telefonnummer för att senare kunna tacka dem.

– Jag känner att jag hade tur att de avbröt för annars hade jag blivit våldtagen.

Kvinnan läste senare om händelsen i GP. I den artikeln berömde även Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst, vittnenas insats.

– Att hjälpa en kvinna i nöd och att lägga manken till när någonting sådant här inträffar, gör jobbet mycket enklare för oss alla, sa han då

Försvaret: Hjälpte henne

Pojken i 15-årsåldern åtalasför våldtäktsförsök. Åklagaren skriver att det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas men att pojken nu avbröts av de ingripande personerna. I andra hand åtalas han för ofredande.

Pojken nekar till brott. I förhörsa hanatt han var på väg till spårvagnen när han såg kvinnan:

– Det var en kvinna som var full. Hon cyklade på cykelvägen. Det kom en bil som jag trodde skulle köra på henne. Det var därför som jag drog i henne så att hon ramlade.

Han fortsatte:

– Jag satte mig på knä bredvid henne. Jag gjorde det för att jag ville prata med henne och fråga hur hon mådde efter att hon ramlat för att jag drog i henne.

ANNONS

Han påstod att han sedan blev rädd när vittnena skrek åt honom.

Rättegången kommer att vara 27 september.

ANNONS