Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Lejerstedt stadsdelsdirektör västra Göteborg Bild: Ciprian Gorga
Maria Lejerstedt stadsdelsdirektör västra Göteborg Bild: Ciprian Gorga

Polisen misstänker samband mellan två bränder i kommunens bilar

Under natten till torsdag brann en bil, som tillhör stadsdelsförvaltningen, i Frölunda. Två yngre män som befann sig i närheten har gripits och anhållits för branden. Natten innan brann en likadan bil på samma ställe och de två männen befann sig i närheten av branden även då. Polisen misstänker ett samband mellan händelserna.

De senaste två nätterna har det brunnit i två bilar som tillhör stadsdelsförvaltningen i Askim-Frölunda-Högsbo. Två män har anhållits och polisen misstänker ett samband.

Maria Lejerstedt, stadsdelsdirektör för västra Göteborg, är upprörd.

– Jag tycker det är bedrövligt. Det är så himla onödigt och det innebär stora kostnader för både samhället och för privatpersoner, säger hon.

Det var vid 22.45 på onsdagen som räddningstjänst och polis larmades till en parkering i Frölunda där en bil brann.

– En bil brann och en till bil skadades i samband med branden, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

Han berättar att det rör det sig om en bil som stadsdelsförvaltningen leasar och att det var andra natten i rad som detta inträffade.

– En likadan bil hade brunnit på samma plats natten innan, säger Tommy Nyman.

Två män gripna och anhållna

Två män i 20-årsåldern som befann sig i närheten kunde kort därefter gripas.

– Männen fanns i närheten av bilbranden under natten till onsdagen, men då misstänkte man inte att de hade med branden att göra. Men på kvällen till torsdag kontrollerades samma personer i närheten av den kvällens bilbrand. Vi hittade även brännbar vätska i närheten vilket stärker misstankarna mot dem, säger Tommy Nyman.

Efter förhör med de två männen har båda anhållits av åklagare misstänkta för grov skadegörelse alternativt skadegörelse och även förberedelse till grov skadegörelse.

De båda bilbränderna skedde på samma plats och båda bilarna var leasingbilar som användes av hemtjänsten i stadsdelen.

Polisen misstänker ett samband mellan de båda händelserna, men däremot inte något samband med bilbränderna den 13 augusti där över 80 bilar förstördes.

– Det handlar om ungdomar från samma område, men de verkar inte ha något samröre, uppger Christian Nylén, biträdande chef i lokalpolisområde syd.

"Vi får inte vika oss"

Stadsdelsdirektör Maria Lejerstedt förklarar att de båda bilarna stod parkerade på en parkering där nästan bara kommunens bilar står.

– Det är ett rätt isolerat område där det rör sig väldigt lite folk. Vi har haft extra bevakning sedan en tid och så händer det här, säger hon.

Hon tror inte att attackerna är speciellt riktade mot kommunen.

– Nej, det fanns ju inte så många andra bilar där och vi vet ju inte om det finns något samband heller.

Ni funderar inte på att ha mer anonyma bilar?

– Nej det tycker jag inte. Jag tycker snarare att det ska synas tydligt att det är staden, även på jackor och liknande. Vi får inte vika oss för sådana här destruktiva handlingar.

Sedan de uppmärksammade bilbränderna i bland annat Frölunda för ett par veckor sedan så har många nattvandrare har varit ute på kvällarna. Maria Lejerstedt hoppas på en ännu större uppslutning framöver.

– Jag tycker allmänt att vi måste samlas och agera och reagera när sådana här händelser inträffar. Vi måste jobba både på kort sikt med att få tag på de skyldiga men också ge resurser till förebyggande arbete med att hindra utanförskap hos ungdomar, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.