Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisen utreder mordet på Ali Reza men de behöver hjälp. Bild: Privat

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen misstänker att Ali Reza mördats – kroppen försvunnen

Det har gått omkring två år och fyra månader sedan Ali Reza senast sågs i livet. Polisen tror att han har mördats – men hans kropp har inte hittats.
Nu vill polisen ha hjälp:
– Vi vill verkligen hitta honom, säger utredaren Sofie Konkell.

Polis och åklagare har tidigare inte velat kommentera ärendet. Det enda man egentligen gått ut med att ett mord ska ha begåtts i Göteborg i september 2016.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I november häktades två personer misstänkta för inblandning i mordet. I fredags släpptes den ena, en kvinna, från häktet. Hon är inte längre misstänkt i ärendet.

Nu väljer polisen att gå ut med uppgifter om vad det hela handlar om:

Den mördade mannen heter Ali Reza.

Polisen skriver på sin hemsida att han lämnade en bostad i Kortedala i nordöstra Göteborg omkring klockan 11.30 den 12 september 2016.

LÄS MER: Två år gamla mordet: För anhöriga har personen bara varit borta

Anmäldes försvunnen

När han inte kom tillbaka anmäldes han försvunnen.

– Vi misstänkte ganska snart att det var inte bara en försvunnen person. De anhöriga var väldigt tydliga med att det inte var ett normalt beteende för Ali Reza. Han var missbrukare, det har de anhöriga varit helt öppna med, men han hade alltid kontakt med sina anhöriga ändå. Han försvann inte bara på det här sättet. Vi började undersöka det väldigt noga. Vi började kartlägga honom och hans liv, berättar polisens utredare Sofie Konkell.

Man såg bland annat att den sista aktiva uppkoppling som hans telefon gjorde var klockan 11.56 i Vidkärr i östra Göteborg.

– Han gjorde då en aktiv handling på sin telefon kan man säga, säger Sofie Konkell och fortsätter.

– Sedan kom vi inte längre. Men vi fortsatte försöka jobba med det här under nästan ett års tid.

LÄS MER: Två häktade för mord – men offret har inte hittats

Detaljerat tips till polisen

I augusti 2017 kom ett detaljerat tips in till polisen.

Enligt tipsaren hade Ali Reza den 12 september året innan blivit lurad till en lägenhet i Vidkärr. I lägenheten ska han ha blivit mördad.

– Mot bakgrund av det här tipset gör vi en brottsplatsundersökning i den här lägenheten. Vid undersökningen görs flera fynd som talar för att Ali Reza har blivit mördad, anser vi, i den här lägenheten.

Det dröjde sedan ytterligare över ett år innan två personer hämtades in.

– Det var mycket fynd som behövde analyseras för att vi skulle vara säkra på att Ali Reza verkligen hade mördats i lägenheten, säger Sofie Konkell och berättar att man även gjorde en noggrann kartläggning av den nu häktade mannen.

I den aktuella lägenheten bodde vid tidpunkten för försvinnandet den misstänkte mannen.

Dessutom ska Ali Reza och den häktade mannen ha känt varandra "och det förekom missbruk i deras umgängeskrets", skriver polisen.

"Fullständigt förtvivlade"

Nu vill polisen ha hjälp. De vill komma i kontakt med alla som tror sig veta något om mordet. "Det kan vara iakttagelser som rör Ali Rezas sista tid i livet och iakttagelser som kan kopplas till händelsen som gjorts vid tidpunkten runt den aktuella adressen, men också på andra platser då polisen utgår från att Ali Rezas kropp har gömts undan", skriver polisen på sin hemsida.

– Vi anser att vi med den bevisning vi har kan säga att han blivit mördad men det är naturligtvis en svårare förundersökning att bedriva. Det är inte helt vanligt att man kan döma folk när man inte har en kropp. Det har hänt men det är väldigt svårt. Det ställer höga krav på oss men oavsett vad det är framförallt för de anhörigas skull. De har ju undrat vart deras före detta make, pappa, son och bror har tagit vägen. De är fullständigt förtvivlade, säger Sofie Konkell.

Anhöriga har godkänt att Ali Rezas namn och en bild på honom publiceras.

Vet du något om mordet?

Kontakta polisen på telefon 010-56 565 00 eller mejla på adressen [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.