Polisen tvingas sätta in allt större resurser som rör larm om självmordsförsök i Göteborg. "Det här är en akut situation som handlar om att rädda liv. Då sätts stora samhälleliga resurser in", säger Håkan Lidberg som är chef Regionledningscentralen.
Polisen tvingas sätta in allt större resurser som rör larm om självmordsförsök i Göteborg. "Det här är en akut situation som handlar om att rädda liv. Då sätts stora samhälleliga resurser in", säger Håkan Lidberg som är chef Regionledningscentralen. Bild: Anders Ylander

Polisen larmar om fler självmordsförsök i Göteborg

Larm om självmordsförsök upptar allt större polisiära resurser. Förra året åkte polisen i Göteborg ut på i snitt tre sådana larm per dag. För 2018 pekar allt mot ytterligare en ökning.

ANNONS
|

I år har polisen i Göteborg åkt ut på över 1000 larm med koden självmordsförsök. Det är en ökning med närmare 400 larm jämfört med hur det såg ut för fem år sedan.

Vid varje tillfälle hamnar ärendet högst upp på polisens prioriteringslista, vilket innebär att stora resurser måste frigöras, berättar Håkan Lidberg som är chef på Regionledningscentralen (RLC) som hanterar alla akuta händelser.

– Om någon står på Älvsborgsbron kan det handla om både radiopatrull, hundpatrull, förhandlare samt sjöpolis och räddningstjänst för att säkra upp om personen skulle hoppa. Man stänger också av och ställer om trafik för att de som står där ska kunna jobba säkert. När man ska prata in någon som står på andra sidan räcket kan det ta tid.

ANNONS

LÄS MER:Hit kan du vända dig om du mår dåligt

"Är också ett sätt att larma"

När ett larm om självmordsförsök kommer in innebär det att annat polisarbete får nedprioriteras.

– Allt som kommer in ska bedömas och prioriteras. Resurser måste också omprioriteras vilket är en avvägning. Men det här är en akut situation som handlar om att rädda liv. Då sätts stora samhälleliga resurser in, säger han och påpekar att prognosen att rädda ett liv ofta är god om polisen kommer till platsen.

– På något sätt vill man påträffas. Annars kommer vi till platsen när tåget till exempel har kört på. Det här är också ett sätt att larma. Ett rop på hjälp.

För gemene göteborgare märks räddningsinsatsen dock sällan av annat än i form av avstängda vägar och köbildning.

– Det kommer inte ut så mycket information när det handlar om psykisk ohälsa. Pågår det något brott och det spärras av kommer det oftast ut snabbt i media eller på trafikradion. Men med hänsyn både till anhöriga och till personen så skriver vi inte så mycket om suicid. Men jag tror att det finns en stor acceptans bland allmänheten, säger Håkan Lidberg.

LÄS MER:De rycker ut till människor som mår dåligt

Är det frustrerande för er att det här ökar – att det finns många människor som mår så här pass dåligt?

ANNONS

– Ja, samma personer återkommer ofta. De behöver få den hjälp som behövs från samhället – sjukvårdsdelarna, psykiatrin och allt behöver hänga ihop – vi kan bara göra det akuta. Det handlar om att få till öppningen och få en glimt av hopp hos någon. Det är svåra och jobbiga ärenden – när man kan lyckas blir det en glädje samtidigt som det är lika jobbigt när det inte går bra.

LÄS MER:Susanne har överlevt flera självmordsförsök

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De finns att nå på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se.

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

KYRKANS JOURTJÄNST

Telefonjouren som nås på 031-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Den göteborgsbaserade linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på https://sos.svenskakyrkan.se/.

Händelserapporter i Göteborg med "Självmordsförsök" som initial händelsekod

2013: 619

2014: 665

2015: 774

2016: 866

2017: 998

2018 (jan-okt): 1008

För Polisregion Väst (Västra Götalands och Hallands län) är siffran 2 950 för perioden 1 januari – 31 oktober 2018.

Källa: Polisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS