Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Polisen kritisk efter urartat studentfirande

Flera poliser som var på plats under det urartade student­firandet på Götaplatsen i början av juni pekar på brister vid insatsen. I interna tillbudsrapporter föreslås att Götaplatsen helt stängs av för studentfiranden framöver.

Poliser blev attackerade med smällare, glasflaskor, gatsten och möbler från ett kafé under ett urartat studentfirande på Götaplatsen i början av juni. En grupp på närmare 500 personer befann sig på platsen och händelsen rubriceras som våldsamt upplopp.

Nu riktar flera poliser kritik mot brister vid insatsen. I interna tillbudsrapporter skriver de att de var underbemannade och att beslut om att agera mot folkmassan som sköt raketer och kastade sten fattades för sent. Kritik riktas också mot att skyddsutrustningen varit för dålig, bland annat för att hjälm och hörselkåpor inte går att bära samtidigt.

LÄS ÄVEN: Våldsamt upplopp på Götaplatsen

"Börjar kasta sten på mig"

”Grupperingarna börjar sedan kasta Pommac-flaskor som ligger på gatan. Dessa flaskor börjar rätt snabbt riktas mot oss poliser i stället” skriver en polis som också uppger: ”Då känner jag att folk ur gruppen vänder sig och börjar kasta sten på mig och mina kollegor så att vi får backa för att inte skada oss”.

En annan polis skriver: ”Från min position då jag står vid Stadsteatern brakar det loss med att det kastas glasflaskor mot oss, och det skjuts fyrverkerier och bangers mot oss”.

LÄS ÄVEN: Polischefen om studentfesten: "Får inte spåra ur"

"Ger inte riktigt samma bild"

Niklas Eriksson är kommissarie vid polisen i Storgöteborg. Han känner till innehållet i tillbudsrapporterna.

– Jag har också pratat med insatschefen som inte riktigt ger samma bild. Men det är klart att man kan uppleva det obehagligt vid ett våldsamt upplopp som det här, när det kastas flaskor och bangers.

Poliserna skriver i tillbudsrapporterna att de upplevde sig underbemannade, håller du med om det?

– Utifrån det vi visste inför studentfirandet på Götaplatsen så var bemanningen helt rätt. Det hade spårat ur på ungefär samma sätt året innan, därför utökade vi insatsen i år.

Vill spärra av Götaplatsen

Poliserna föreslår att hela Götaplatsen nästa år ska spärras av enligt Polislagens paragraf 24.

– Det var ett sådant beslut som togs akut den här gången, det ger oss rätt att utrymma platsen. Och visst, man kan även ta det förebyggande. Men vad blir konsekvenserna då? Samlas man längre ner på Avenyn i stället då, eller på Heden?

Niklas Eriksson säger också att det inte bara var personer med anknytning till studentfirandet som bråkade, utan även ”en del individer som var tidigare kända av oss och som passade på”.

Redan nu planerar polisen för studentfirandet 2018.

– Och vi utvärderar alltid tillbudsrapporter som kommer in. Även de som varit ansvariga chefer får ge sina synpunkter, för att ge oss en så bred bild som möjligt, säger Niklas Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.