Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisen befarar protester i Lysekil när Preems planer behandlas i rätten. Arkivbild. Bild: Stefan Berg
Polisen befarar protester i Lysekil när Preems planer behandlas i rätten. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Polisen kraftsamlar inför rättegången kring Preem

Polisen kraftsamlar i Lysekil nästa vecka då man befarar protester i samband med att rätten behandlar Preems ansökan om att utöka verksamheten på orten. Polisen betraktar rättegången som en särskild händelse.
– Vår uppdrag är att säkra den rättsliga processen, säger kommenderingschef Rickard Fremark.

Bakgrunden till den särskilda händelsen är enligt polisen att allmänna sammankomster planeras i Lysekil i samband med huvudförhandlingen då Mark- och miljööverdomstolen är på plats.

Polisen utesluter inte att protestaktioner kan störa den allmänna ordningen.

Stort antal poliser

Ett stort antal poliser kommer att vara på plats tisdag, onsdag och torsdag – hur stort antal det handlar om uppges aldrig vid en särskild händelse.

– Men man kan slå fast att det kommer att vara fler poliser i Lysekil än vad det vanligtvis är, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region väst.

Det ökade antalet poliser på plats har till uppgift att se till att den planerade huvudförhandlingen och de allmänna sammankomsterna och protesterna kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt utan allvarliga störningar för de inblandade eller för allmänheten.

– Vårt uppdrag är att säkra den rättsliga processen, men också rätten att uttrycka opinion, säger kommenderingschef Rickard Fremark i en kommentar.

Saknar nyanserna

Dani Backteg är presschef hos Preem.

– Vi tycker det är bra att domstolen tar säkerhet på allvar. Det ökar chanserna för att domstolsförhandlingarna kan ske på ett konstruktivt och lugnt sett.

Dani Backteg är presschef på Preem. Bild: Preem
Dani Backteg är presschef på Preem. Bild: Preem

Vad tänker ni om att folk vill protestera mot er planerade verksamhet?

– Vi vet sedan tidigare att vår ansökan om nytt miljötillstånd och en eventuell utbyggnad engagerar många, frågan har varit på tapeten länge. Och att engagerade människor gör sin röst hörd är väl egentligen hälsosamt, det har man sin fulla rätt till, säger Dani Backteg.

– Samtidigt känns det ibland som det uppstår en del missförstånd i debatten. Det gäller egentligen båda sidorna, för och emot: ibland tappar man nyanserna.

Även trafiken kan påverkas

Under veckan håller Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt huvudförhandling med fokus på Preems ansökan om tillstånd för befintlig och utökad verksamhet i Lysekil.

LÄS MER: Gymnasieelever i Göteborg skolkar i protest mot Preemraffs utbyggnad

Det är framför allt de centrala delarna av Lysekil som kan komma att påverkas under veckan och trafiken kan enligt polisen påverkas under vissa perioder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.