Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Polisen inför EU-mötet: Undvik balkonger och fönster

På måndagskvällen kommer polisen att hålla ett informationsmöte med boende i Eriksberg inför EU-toppmötet. Bland annat kommer polisen att uppmana boende att inte befinna sig på balkonger eller stå tydliga i fönstren. – Vi har ett önskemål att de som bor där inte ska vistas på balkonger eller vara synliga i fönstren för att gardera oss mot eventuella hot mot deltagare på mötet, säger Håkan Frank, kommunpolis på Hisingen.

Det var SVT Nyheter Väst som var först med att uppmärksamma polisens uppmaning inför det kommande EU-toppmötet.

Klockan 18 på måndagskvällen är boende och näringsidkare vid Eriksbergstorget och Maskinkajen inbjudna till Eriksbergshallen där EU-toppmötet kommer att  hållas på fredag. Mötet är till för att ge information till de boende om hur mötet påverkar dem.

Polisen har tidigare haft möte med dem som bor innanför avspärrningen och man ska nu alltså ha med dem som bor nära och har fönster mot avspärrningen vid Eriksbergshallen.

Nu uppmanar polisen att boende i närheten inte bör befinna sig på balkonger eller stå tydliga i fönstren under fredagen.

– Det här är inte för att skrämma upp någon utan för att öka tryggheten. Vi har ett önskemål att de som bor där inte ska vistas på balkonger eller vara synliga i fönstren för att gardera oss mot eventuella hot mot deltagare på mötet, säger Håkan Frank, kommunpolis på Hisingen.

LÄS MER: EU-toppmötet: De här organisationerna har sökt tillstånd

"Stor händelse"

Han betonar att det inte har riktats något direkt hot mot EU-toppmötet, men att de kommer att hårdbevaka händelseförloppen de kommande dagarna för säkerhets skull.

– Det här blir ett positivt informationsmöte eftersom det är en stor händelse för dem som bor i närheten, säger Håkan Frank.

GP har tidigare skrivit om hur trafiken kommer att påverkas under EU-toppmötet, då det förväntas kraftiga trafikstörningar i Göteborg med omnejd.

Stora trafikstörningar

Polisen har nyligen haft ett möte för att informera räddningstjänst, kollektivtrafik, försvarsmakten, kustbevakningen och andra samverkansparter om hur planeringen inför mötet ser ut.

– Vi ligger helt enligt planeringen och nu väntar vi på genomförandet. Vi har ganska låga hotbilder mot skyddspersoner då vi har vidtagit starka skyddsåtgärder i form av skyddade transporter och avspärrningar. Vi kommer även att göra vårt yttersta för att räddningstjänsten ska kunna komma fram, har Erik Nord, Göteborgs polischef, tidigare berättat för GP. 

Mötet kommer att hållas i Eriksbergshallen medan deltagarna ska bo i Gothia towers. De delar av stan som främst berörs är därför området kring Korsvägen samt området kring Eriksbergshallen. För att förflytta de medverkande mellan Eriksbergshallen och Gothia towers hotell finns fyra potentiella förbindelser; Tingstadstunneln, Götaälvbron, Älvsborgsbron och Angeredsbron.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.