"Vi försöker hantera situationen på bästa sätt och att blanda egen handsprit är något som allt fler kommer att behöva göra", säger områdeschefen för polisen på Hisingen, Jörgen Thorén.
"Vi försöker hantera situationen på bästa sätt och att blanda egen handsprit är något som allt fler kommer att behöva göra", säger områdeschefen för polisen på Hisingen, Jörgen Thorén. Bild: Anders Ylander

Polisen har slut på handsprit – blandar egen

Bristen på handsprit drabbar inte bara civila – nu har polisens förråd sinat. Lösningen? Blanda själv.
– Vi har en duktig serviceman i garaget som gör detta, säger Jörgen Thorén, områdeschef för polisen på Hisingen.

ANNONS
|

Efter coronasmittans intåg i Göteborg vittnar nu flera poliser i Göteborg om samma sak: det är slut på handsprit och därmed försvinner möjligheten att sanera radiobilar ordentligt.

En polis berättar för GP att de tvättar händerna flitigt med tvål och vatten, men ibland åker de från ärende till ärende.

– Och sedan tar vi i massor av saker. Då vill man kunna sprita händerna, säger polisen.

Göteborgs polischef, Erik Nord, säger att han ha hört talas om problemet, men att han inte kan bekräfta att det råder en brist. Han hänvisar till områdeschefen för polisen på Hisingen, Jörgen Thorén, som delvis bekräftar uppgifterna.

ANNONS

– Vi har fortfarande alcogel i bilarna, men det är en bristvara. Det bästa sättet är ju att tvätta händerna med tvål och vatten, men det är ju inte alltid ett alternativ. Så vi tittade på en alternativ lösning, säger Jörgen Thorén.

LÄS MER:MSB: Finns ingen anledning att bunkra

Vad var det för lösning?

– Ja, vi blandar egen. Vi började med detta förra veckan.

"Vi försöker hantera situationen"

En polis berättar för GP att påståendet om alcogel i bilarna till viss del stämmer, men att det rör sig om ett begränsat antal flaskor.

– Det finns kanske en eller två stycken små flaskor kvar, men man kan ju räkna ut hur länge de kommer räcka, säger polisen.

Jörgen Thorén beskriver det hela som en nödvändig lösning.

– Polisen är en samhällsviktig funktion. En del av att vara det är att vara rustad och komma med lösningar. Så detta är en sådan lösning: finns det inte handsprit att köpa in, så löser man det själv.

LÄS MER:Handsprit såldes för hundratals kronor

Han säger även att han tror att detta är något som allt fler institutioner komma att märka av.

– Vi försöker hantera situationen på bästa sätt och att blanda egen handsprit är något som allt fler kommer att behöva göra. Det är viktigt att kunna hålla god handhygien och handspriten är nästan slut överallt och jag tror att många kommer att märka det.

ANNONS

Vad är receptet?

– T-röd, glycerol och vatten. Det är ingenting vi hittat på själva. Vi har en duktig serviceman i garaget som gör detta och det är ett beprövat recept från nätet.

Teodor Smedius, chef för city-polisen i Göteborg, säger till GP att de i nuläget klarar sig på tvål och vatten.

– Vi har inte börjat blanda egen än, men vi har fått tipset från Hisingen.

"Vi blev tagna på sängen av detta"

Förutom krisen med handspriten ska även det ha uppstått ett problem med skyddskläder. Flera poliser i Göteborg vittnar om att myndigheten brister i sin hantering och säkerheten kring poliser i yttre tjänst med anledning av coronasmittan.

– Vi har fått direktiv om vi har en patient som ska till psyk och har symptom så behöver vi inte oroa oss, för de är förberedda med skyddsutrustning utanför sjukhuset. Men vi då?, säger en polis som jobbar i yttre tjänst och fortsätter:

– Vi har vår skyddsmask och regnkläder som ska fungera som skydd. Men det går inte att jobba i den masken och vi kan ju inte gå fram till folk med den på.

Göteborgs polischef, Erik Nord, säger att polismannen har rätt om skyddsmasken – den är inte lätt att arbeta i.

ANNONS

– Men det går att arbeta i den. Vi ska komma ihåg att den är en av världens bästa. En kombination av skyddskläder och en tvätt efteråt gör den till något utav det bästa man kan ha, säger han och berättar att de under förra helgen hade en situation där masken användes.

– En person hanterades som visade sig vara smittad av coronaviruset, och då användes masken.

Anser du att poliser i yttre tjänst är rustade för att möta personer som eventuellt är smittade av coronaviruset?

– Om vi hade vetat att detta skulle komma så hade vi säkert kunna ha varit mer förberedda. Bland annat med åtgärder så som ansiktsmasker och skyddskläder. Vi blev tagna på sängen av detta, som samhället i övrigt.

Finns det några planer på ny utrustning för att bättre skydda poliser i yttre tjänst?

– Det pågår ett stort arbete nationellt, där utrustning- och skyddsfrågan är en mycket viktig del. Men ställt mot sjukvården, där de hanterar smittade personer hela tiden, så är våra behov inte fullt så prioriterade, säger Erik Nord och avslutar:

– Och det får vi förhålla oss till.

LÄS MER:Kö utanför apotek – svenskarna bunkrar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS