Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Polisen häver avspärrningarna

Efter cirka sex timmars arbete och evakuering av ett hundratal boenden har polisen hävt avspärrningarna kring Vagnmakaregatan i Utby. Den misstänkta bomben ska nu analyseras.

Polisen i Göteborg spärrade på lördagsmorgonen av ett område på Vagnmakaregatan i Utby. Strax före klockan 10.00 kunde polisen häva avspärrningarna.

- Insatsen på platsen är avblåst. Det misstänkt farliga föremålet har bärgats av en robot och ska nu genomgå en teknisk analys. Föremålet är utformats på så sätt att det ska se ut som ett farligt föremål. Vi har röntgat föremålet, placerat det i en bombsäker vagn och ska så snart som möjligt genomföra en teknisk undersökning. Vår preliminära bedömning är att det inte är något farligt föremål. säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Under polisens insats evakuerades ett hundratal boende inom det avspärrade området, med ett säkerhetsavstånd på 300 meter. De evakuerades till Fjällboskolan. Vid 10.00-tiden fick de besked om att faran var över och de kunde återvända hem.

Evakueringen var nödvändig för att polisens bombtekniker skulle kunna inleda en närmare undersökning av föremålet.

Under insatsen sade Björ Blixter, presstalesman vid Göteborgspolisen, att han inte närmare ville beskriva det misstänkt farliga föremålet.

- Det vet bara vi och gärningsmännen. Men föremålet är gjort på ett sätt så att det ska uppfattas som farligt. Eftersom det misstänkt farliga föremålet står på en bensinstation kan vi inte skjuta sönder det, vilket vi annars gör, säger Björ Blixter.

Polisens bakgrundsbeskrivning av händelsen och insatsen var följande:

En väktare åker på larm till en bensinstation/automatstation vid Vagnmakaregatan. Väktaren har då fått larm om eventuellt inbrott i betalstationen. På plats konstaterar väktaren att det är åverkan på betalstationen men även att det finns ett föremål placerat på platsen som inte hör hemma där.

Väktaren kontaktar polisen. Via bland annat bildöverföring och kontakt med bombtekniker så görs bedömningen av polisen att föremålet skall betraktas som farligt. Till detta kommer även placeringen vid en bensinstation. Det bedömda säkerhetsavståndet är 300 meter.

Kl 05.45 beslutar polisen om så kallad särskild händelse via jourhavande polischef. Avspärrningar upprättas på platsen med hänsyn till säkerhetsavstånd. Åtgärderna kräver att boende i närområdet måste evakueras. Omfattningen av antal personer bedöms till ca 100 personer som måste flyttas. De gator som berörs är för närvarade Segelmakaregatan, Fjällbogatan och Saltmätaregatan. Bussar anskaffas för att kunna genomföra åtgärden. Räddningstjänst och ambulans finns på platsen.

Polisens bombgrupp arbetar för närvarade även på platsen. Det går inte att svara på hur lång tid arbetet tar och avspärrningarna kommer att finnas på plats, enligt polisens rapport.

Sedan insatsen avslutats säger Björ Blixter att samordningen mellan främst polis, räddningstjänst, kommuner med ambulans fungerat mycket bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.