Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Integrationspolisen Ulf Boström.

Polisen: Göteborg bland de största i IS-rekrytering

Göteborg är en av de städer i Europa från vilken flest personer anslutit sig till muslimska extremistgrupper, enligt integrationspolisen Ulf Boström. En av dessa, Islamiska Staten, påstår sig ha utfört terrorattentaten i Paris.

Integrationspolisen Ulf Boström är den lokale myndighetsföreträdare som har bäst insyn i rekryteringen till krigförande, religiösa förband i Mellanöstern och Afrika.

– Det här är nätverk som har kraft, intellektuell kapacitet och förmåga till samordning. Det är inga dumskallar. De känner sina motståndare, säger Boström, apropå fredagens brutala dåd i Frankrike.

Enligt Ulf Boström, som hänvisar till ett Säposeminarium, har drygt 300 individer rest till företrädelsevis Syrien och Irak. Många av dem sympatiserar med Islamiska Staten (IS).

40 procent av dessa – runt 120 unga män – är hämtade från Göteborgsområdet. I första hand från Bergsjön och Angered.

Detta gör Göteborg till en av de europeiska städer som, i förhållande till sin folkmängd, bidrar med flest personer till stridande, våldbejakande extremism.

Kategorin ur vilka radikaliserade ungdomar plockas är densamma som byggt upp de kriminella gäng som skjuter vilt i Göteborgs förorter. Unga män som anser sig sakna framtid.

I ett internationellt perspektiv betraktas Sverige och Belgien som två ”sovande länder”, lätta att gömma sig i, utan alltför hård punktmarkering från myndigheter.

Boström är besviken på lagstiftningen. Han menar att staten agerar naivt, när man låter folk som krigat i exempelvis Syrien komma tillbaka utan åtgärder.

– Min erfarenhet säger att den som får lov att åka hem, han har också godkänts av sina överordnade. Det är personer som inte kommer att berätta. De vars lojalitet man inte är hundraprocentigt säker på, de tillåts däremot inte heller att återvända, hävdar Ulf Boström.

Är du överraskad över slagkraften i attackerna i Paris?

– Du vet att örfilen kommer, bara inte när. Magnituden och bredden kanske förvånar, men inte skickligheten.

Boström fortsätter:

– Det ingår deras skeva tolkning av jihad att försöka påverka Europas länder, att skapa kaos och rädsla.

Hur påverkar detta ditt jobb som integrationspolis i Göteborg?

– Eftersom den gigantiska majoriteten av alla muslimer här hatar dessa attentat, lär vissa av dem ställa mig en fråga: ”Hur skyddar ni de goda muslimerna”. De är livrädda för att den här typen av terroristdåd ska skapa ett mer främlingsfientligt Europa.

Enligt Erik Nord, högste chef för polisen i Storgöteborg, råder i nuläget ingen förhöjd hotbild mot staden.

– Däremot finns det en otrygghet och denna har gjort att vi beslutat om ökad tillsyn av muslimska och judiska inrättningar.

Hur mår din personal nu, efter många skottlossningar de senaste veckorna och sedan i onsdags även ett ansvar för krävande gränskontroller?

– Vi använder mycket övertid, fast det gjorde vi ju även tidigare. De nya trygghetsskapande arbetet med anledning av Parishändelserna kan vi dock samordna med flyktingmottagandet. Det ligger under samma kommendering, svarar Erik Nord.

Förtydligande: Den här artikeln hade tidigare rubriken Göteborg störst i IS-rekrytering men efter publiceringen tvekar nu den lokale myndighetsföreträdaren på sina egna uppgifter om hur man jämför europeiska städer avseende rekrytering av personer till muslimska extremistgrupper. Det innebär att vi inte kan slå fast - men inte heller säga att det är fel - att Göteborg är den stad i Europa från vilken flest personer per capita anslutit sig till muslimska extremistgrupper.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.