Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen menar att bordellverksamhet på senare tid flyttas från hotell till lägenheter som hyrs i andra hand.  Bild: Andreas Olsson
Polisen menar att bordellverksamhet på senare tid flyttas från hotell till lägenheter som hyrs i andra hand. Bild: Andreas Olsson

Polisen: Bordeller hyrs via Airbnb

I polisens jakt för att komma åt bland annat människohandel upptäcks allt fler lägenhetsbordeller. Nyligen knackade polisen på en lägenhet i centrala Göteborg där två sydamerikanska kvinnor misstänks ha sålt sex i en bostad som hyrts via sajten Airbnb.
– De prostituerade annonseras ut via olika sexsajter. Ofta är kvinnorna också offer för människohandel, säger Ulrica Nylander vid gränspolisen.

Påbackningen gjordes efter att grannar slagit larm och när gränspolisen tog sig in i lägenheten hittades bland annat använda kondomer, laxermedel och sexleksaker.

– Vårt uppdrag är att genomföra inre gränskontroller. Med stöd av utlänningslagen kan vi även genomföra insatser mot lägenhetsbordeller, eftersom vi där ofta hittar personer som vistas illegalt i landet. Det finns en djup tragik bakom varje enskilt ärende – många gånger är de prostituerade även offer för människohandel, säger Mikael Holmgren, biträdande chef på gränspolisen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Airbnb: ”Kastar ut dåliga aktörer från vår plattform”

Insatsen i Göteborg tas upp som ett exempel på hur polisen misstänker att organiserad människohandel och prostitution bedrivs i Sverige.

I exemplet med de sydamerikanska kvinnorna så uppger polisen att en av dem uppgav sig vara utbytesstudent i Madrid och att hon besökt Sverige som turist. Enligt polisens misstankar stämmer inte historien då kvinnan inte har kunnat uppge vilka platser som hon har besökt i Sverige samt att hon inte hade köpt någon returbiljett för att lämna landet.

Annonseras ut via nätet

Ulrica Nylander arbetar vid gränspolisen i region Väst och förklarar hur polisen misstänker hur sexköparna kommer i kontakt med kvinnorna som säljer sex.

– De prostituerade annonseras ut via olika sexsajter. Servrarna finns utomlands, så de går inte att komma åt. När annonserna visar att kvinnan ställer upp på precis allt – även våld, tortyr – kan man misstänka att hon har traffickerats. Offret vet inte själv vad som utlovas i annonsen, säger Ulrica Nylander.

LÄS MER: Göteborgare vräks efter Airbnb-uthyrning

Den sydamerikanska kvinnan som hävdar att hon är utbytesstudent har inte erkänt misstankarna. Ett generellt problem när det handlar om misstänkt koppleri och människohandel är att det är svårt för polisen att vinna de utsatta kvinnornas förtroende.

– Att vinna offrens förtroende är inte självklart – ofta kommer de från länder där myndigheterna är korrupta. Och nästan alltid ligger organiserade, grovt kriminella nätverk bakom prostitutionen, säger Ulrica Nylander.

De sydamerikanska kvinnorna kördes efter polisens insats till Migrationsverkets förvar. Enligt polisen kommer de nu att erbjudas stöd av bland annat socialtjänsten.

– Om du befinner dig i prostitution så kan vi erbjuda hjälp, förklarar Ulrica Nylander. Du kan få ett temporärt uppehållstillstånd, ekonomiskt stöd, tillgång till vård och hjälp med att hitta en annan försörjning i ditt hemland.

Gränspolisen samarbetar med hotellen

Enligt polisens människohandelsgrupp har det blivit allt vanligare att lägenhetsbordeller hyrs ut i andra hand, via till exempel sajter som Airbnb. Polisen tror att bakgrunden till det är att gränspolisen sedan en tid tillbaka samarbetar med flera hotell i Västsverige för att komma åt problemet.

– Hotellpersonalen är generellt vaksamma och väl insatta i vilka tecken de ska leta efter för att upptäcka sexhandel. I lägenheterna däremot upptäcks inte sexhandeln lika enkelt, de prostituerade är därför betydligt mer utsatta där, säger Ulrica Nylander på gränspolisen.

LÄS MER: Misstänkt bordellverksamhet i Västsverige

Vid insatser likt den i Göteborg uppger polisen att de alltid kontaktar personen som har förstahandskontraktet för en lägenhet som hyrts ut. En kontakt tas också med styrelsen för bostadsbolaget eller föreningen som äger lägenheten.

Att betala för sex är olagligt i Sverige. När gränspolisen slår till, likt i Göteborg, polisanmäls alltid misstänkta sexköpare om några sådana finns i bostaden.

– Vi rapporterar alltid köp av sexuell tjänst. Det innebär att sexköparen polisanmäls, förhörs och att ärendet överlämnas till åklagaren. Tyvärr är bevisläget ofta svårt och straffpåföljderna låga, säger Ulrica Nylander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.