Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Polisen avslår kommunens ansökan om ordningsvakter i Centrum

Efter ett alliansförslag ansökte kommunen om att göra delar av centrala Göteborg till så kallade paragraf 3-områden, vilket innebär att ordningsvakter får större befogenheter. Men det säger polisen nej till.
– Lagstiftningen fungerar inte på det sättet, säger polischef Erik Nord.

Göteborgs stad ansökte om att göra fyra områden inom vallgraven till ett paragraf 3-område, vilket innebär att ordningsvakter kan patrullera samt får befogenheter att till exempel avvisa, eller gripa personer som begår brott.

Bakgrunden till ansökan var ett alliansförslag som antogs av kommunfullmäktige. Rent specifikt pekades en rad områden kring Nordstan ut: Brunnsparken, Gustav Adolfs torg med angränsande hållplatser, Kanaltorget och Kronhusparken.

LÄS MER: Inga ordningsvakter i Brunnsparken – missade att betala räkningen

Poliser ser inget behov

Nu har Polismyndigheten beslutat att avslå kommunens ansökan, något P4 Göteborg som också har rapporterat om. Anledningen är att paragrafen är en undantagsregel och att det i nuläget inte finns något behov som motiverar förordnandet utifrån lagstiftningen.

– Det kommunen tar upp i sin ansökan till oss handlar om generell otrygghet på de här platserna, men det finns ingen lagstiftning som medger att använda ordningsvakter för det. Då behöver man ha en annan lagstiftning, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

Han säger att paragrafen är en undantagsregel som bara kan användas vid särskilda behov.

– Säg att vi har Göteborgskalaset där, då är det inte normalläge. Men det här handlar om att man vill använda undantagstillstånd under normala förhållanden.

LÄS MER: Här är centrala Göteborgs mest otrygga platser

Axel Josefson (M), som tillträder som kommunstyrelsens ordförande efter årsskiftet, säger att han förutsätter att kommunen överklagar beslutet.

– Jag delar inte polisens bedömning. Alla vi som passerar Brunnsparken kan se den öppna drogförsäljningen och vilken oro det skapar. Det är inte acceptabelt, säger han.

Han menar att det inte råder något normalläge vid de utpekade platserna.

– Vi upplever att polismyndigheten inte uppföljer sitt ansvar fullt ut, säger Axel Josefson.

Är inte emot idén med ordningsvakter

Erik Nord säger att han helst hade sett fler poliser i stadskärnan, men att han inte är emot patrullerande ordningsvakter på de platser politikerna upplever att polisen inte tar sitt ansvar.

– Men då måste man ha en annan lagstiftning. Vill man verka för det så är upp till politiska företrädare att göra det, säger han.

LÄS MER: Moderaterna: Låt ordningsvakter patrullera över staden

Under valrörelsen presenterade Moderaterna ett förslag om att göra hela Göteborg till ett paragraf 3-område. Det verkar inte längre vara en prioriterad fråga.

– För mig är det primärt de områden där vi ser stora behov som vi ska lägga ett stort fokus. Ta Vårväderstorget som exempel, där skulle vi kunna stärka upp med väktare och kameraövervakning, säger Axel Josefson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.