Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/47

Polisen attackerad med stenar och smällare

Maskerade ungdomsgäng kastade sten och smällare mot polisen och byggde upp brinnande barrikader. Onsdagskvällen präglades av kaos och bilbränder i Bergsjön i Göteborg. – Det är ju en kriminell verksamhet de sysslar med, vi gör bara vårt jobb, säger polisens presstalesman Hans Lippens. Under natten lugnade sig oroligheterna och det var fortsatt lugnt i området under torsdagsmorgonen.

Attacken mot polisen började enligt presstalesmannen Hans Lippens vid 20.20-tiden på onsdagskvällen. Polisen var då på plats i området för att genomföra trygghetsskapande åtgärder när mellan 15-20 ungdomar gick till attack.

– Det är ungdomar som inte har gillat att vi är på plats. Det har kastats smällare och stenar mot polisen i Bergsjön, sa Hans Lippens kort efter det första larmet. 

Vid 22-tiden utvecklade Hans Lippens bakgrunden till oroligheterna.

– De är mycket arga på oss då de förmodligen tyckt att vi har stört deras arbete. Men det är ju en kriminell verksamhet de sysslar med, vi gör bara vårt jobb. 

Enligt polisen bottnar ilskan troligen i att polisen tidigare i veckan har beslagtagit en stor del stöldgods av olika slag som använts i kriminella verksamheter. 

Allmänhet träffad av sten

Inledningsvis uppgav polisen att ingen person hade skadats fysiskt i attacken. En ruta på en polisbil ska ha krossats i attacken. Vid 21-tiden uppgav polisen att en person som inte misstänks för något brott hade skadats av en kastad sten. 

– Jag tror inte personen är allvarligt skadad, men en ambulans är skickad till platsen, berättade Hans Lippens. 

Ett vittne på Rymdtorget i Bergsjön berättade att en bil satts i brand precis framför socialkontoret. Enligt GP:s reporter vid Komettorget hade det byggts upp barrikader i form av kundvagnar och lastpallar som hade satts i brand. Stämningen var minst sagt obehaglig, både enligt GP:s reporter och vittnen vid platsen. 

– Det är fullt med folk här, men konstigt att inte brandkåren är på plats än. Bussar och spårvagnar kör inte hit heller. Jag var på promenad med min mamma på väg från Komettorget till Rymdtorget och det känns otrevligt att folk gör så här. Det bor folk precis mitt emot som får rök rakt in i sina fönster, berättade ett vittne mitt under kaoset.

En annan boende i området nära Komettorget var upprörd.

– Det här är oacceptabelt. De som gör det här representerar inte folket i Bergsjön. Det som händer måste utredas. Vilka är orsakerna? Myndigheterna får inte lämna det så här när dagens händelser är över. De som gör det måste ta konsekvenserna för det som de har gjort. Majoriteten av människorna som bor i Bergsjön sköter sig och vill ha ett lugnt liv som alla andra, berättade den boende. 

Stor polisinsats

Presstalesmannen Hans Lippens uppgav att ambulans och räddningstjänst fick polisbeskydd för att kunna ta sig fram i området. Trots det ska en ambulans ha beskjutits av grön laser. 

– Det är samma ungdomar, 15-20 stycken, som kastat stenar och smällare som vi misstänker har belyst ambulansen med laser, sa Hans Lippens under onsdagskvällen.

"Maskerade ungdomar"

En väktare uppgav för GP att ett 30-tal maskerade ungdomar har spärrat av rondellen till Bergsjöns centrum med kravallstaket. 

– När de såg mig besköt de mig med laser och jag fick två stenar kastade mot rutan, säger väktaren. 

Hans Lippens uppgav att det var brädor och inte kravallstaket det handlade om. 

Presstalesmannen betonade också att det inte har inträffade några explosioner i området. 

– Det handlar om smällare, men det kan eka ganska så bra mellan bostadshusen när de smäller av, sa Hans Lippens. 

Letar efter personerna

Polisen var på plats i Bergsjön under hela natten mot torsdagen.

– Ungdomarna rör sig väldigt snabbt i området och det är höjdskillnader och väldigt mörkt. Det är svårt att få tag i dem. Vi försöker att organisera och lokalisera så gott som det går. Vi vill ju försöka få tag i så många det bara går. Därför åker vi in och ut ur området för att få ett bättre grepp om hur vi ska gå tillväga, sa Lippens under den pågående händelsen. 

Under kaoset tog Västtrafik också beslut om att stänga ner kollektivtrafiken vid Rymdtorget i Bergsjön under onsdagskvällen. 

"Vi är kvar så länge det behövs"

Strax innan 23-tiden meddelade GP:s reporter att en bilbrand på Komettorget hade spridit sig till en butiksbyggnad. Kravallutrustad polis uppmanade då allmänheten att backa undan så att räddningstjänsten kunde ta sig fram. Branden kunde släckas strax efter att räddningstjänsten påbörjat sitt släckningsarbete. 

Strax innan midnatt hade oroligheterna minskat i Bergsjön. Samtidigt kom larm om att oroligheterna spritt sig till Kortedala torg där en bil sattes i brand intill en gångbro. 

– Jag vågar inte svara på hur länge det här kommer att fortsätta, vi är kvar så länge det behövs, säger Hans Lippens. 

Räddningstjänsten gick under kvällen gått ut med ett pressmeddelande för att beskriva sin situation i kaoset.

"Räddningstjänsten är sedan strax efter 21:30 på plats i Bergsjön med ett flertal räddnings- och ledningsenheter. Inledningsvis var det för riskfyllt att påbörja släckningsarbetet. Vi har nu, med stöd av polis, kunnat gå in i området och släckt de bilar och lastpallar som brunnit. Ytterligare resurser har funnits tillgängliga i närområdet om fler bränder skulle ha uppstått eller om någon av bränderna skulle spridit sig till bostadshus. Prognosen är att vi kommer att vara kvar i området under minst ett par timmar till".

Strax innan 01.00 hade bilen vid Kortedala torg släckts. Det hade då inte kommit några ytterligare uppgifter om nya kravaller. Istället för att släcka bränder intensifierades polisens jakt fortsätta efter gärningsmännen.

– Vi har gjort några kontroller, men det är oklart om dessa får följa med till stationen eller inte, men vi fortsätter att leta, berättade Hans Lippens. 
 

Två poliser skadade

Vid 01.30 summerade polisens han kvällen och nattens händelser. 
- Två poliser har fått ögonskador av grön laser och ska kontrolleras på sjukhus så snart som möjligt. En polisbil har fått en ruta krossad av stenkastning. En butik på Komettorget har fått stora brännskador när en bil och en container brunnit intill fastigheten och fyra bilar har brunnit i området Bergsjön same en bil vid Kortedala torg.

I samband med branden vid Kortedala torg omhändertogs även en misstänk.
- Vi omhändertog en person som vi kommer att höra närmare om omständigheterna i kring branden, sa Hans Lippens i natt. 

Drygt tio personer har också kontrolleras och identifierade av polisen i området runt Bergsjön. Även om ingen av dem greps för dåden är de fortfarande misstänkta.

- Vi har identifierat och kontrollerat dem, tagit namnuppgifter, noterat klädsel och fotograferat dem. Sen får vi matcha detta med vittnesuppgifter, men de är alltså misstänkta för dåden, uppger Hans Lippens. 

Vid 02-tiden meddelar GP:s reporter på plats att det verkar ha lugnat ner sig i området.

Fortsatt lugn natt

Under torsdagsmorgonen rapporterade polisen att det varit fortsatt lugnt i området under natten.

- VI har inte fått in några fler larm från området efter att det lugnat ned sig vid midnatt, säger vakthavande befäl på polisens larm- och ledningscentral i region Väst. 

 

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP: Telefon: 031-17 20 10031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.