Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polischefen vill se hårdare övervakning

Längre straff, ny polisutbildning, fler poliser i Göteborg och nya digitala sätt att spåra brottslingar. De verktygen efterlyser Göteborgs polischef Erik Nord.

Möjligheten att samköra information från mobiltelefontrafik med registreringsskyltar som trängselskattesystemets kameror fotograferar hade kunnat göra stor skillnad i polisutredningar, enligt Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg. I dag måste sökningarna göras manuellt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– VI följer flödena för att kunna ta ut skatt på fordon. Det hade väl varit rimligt om vi hade kunnat fånga mördare på samma sätt. Det hade varit busenkelt i de lägen där vi har en skjutning, att bara trycka på en knapp och se vilka bilar och telefoner har varit här, hur bilarna åkt till platsen och därifrån. Nu måste vi spåra vi de här telefonerna manuellt och har en månad på oss. Sedan är de borta, sa Erik Nord under ett samtal på Hotel Park Avenue. 

"Tror vi hade fått ner brottsligheten enormt"

Samtalet anordnades av Moderaterna. Tomas Tobé, partiets rättspolitiska talesperson, och Jonas Ransgård, kommunalråd i Göteborg, satt också med i panelen.

Moderaterna har nyligen klubbat igenom ett nytt rättspolitiskt program. Fler poliser och hårdare straff är några av partiets huvudbudskap. Även Erik Nord vill ha längre fängelsestraff. Hans metod för att nå dit är att slopa mängdrabatten, alltså att fler brott inte nödvändigtvis innebär längre straff.

– Jag tror vi hade fått ner brottsligheten enormt. Då hade det funnits en prislapp för de här perenna brottslingarna som återkommer år från år.

Polischefen: Fler poliser behövs

Just nu planerar polisen för fullt inför det stora EU-toppmötet som kommer att hållas i Göteborg nästa vecka. Det är en situation som aktualiserar att fler poliser behövs, menar Erik Nord.

– 300 poliser till i Göteborg hade gjort markant skillnad. Just nu har vi hela tiden näsan precis ovanför vattenytan. När jag planerar EU-toppmötet blir det tydligare än någonsin. Det är frågan om vi ska ha en radiobil i Borlänge eller om vi ha bevakning ute på Eriksberg.

Tillgången till narkotika har förändrats

Erik Nord berättade också hur tillgången på narkotika förändrats under hans 35 år som polis. 

– När jag började som polis så spanade man i månader för att ta ett par kilo narkotika. Då var det tårta och grejor. Nu tar vi ett par kilo narkotika i vanliga fordonskontroller emellanåt. Då funderar man på hur mycket narkotika finns det egentligen? Vi kan ta 100 kilo marijuana och det påverkar inte ens priserna på gatan. Då förstår man hur mycket som finns där ute. Det är det som driver många kriminella konflikter.

Tomas Tobé framhöll bland annat det dödliga våldet, ökad otrygghet och sexualbrott som områden som oroar extra.

– Vi ser en ökning av det som handlar om att män i grupp förgriper sig sexuellt mot unga kvinnor på till exempel festivaler. Det är en ny verklighet i Sverige. Det måste vi se och också vara beredda att möta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.