Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ulf Merlander är lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Polischefen: Vi måste rensa gatorna

Samhället har lagt miljontals kronor i förebyggande insatser och polisen i Bergsjön står handfallna. Nu ryter polischefen ifrån och vill se fler poliser, hårdare tag och möjligheten att vräka brottslingar.… – Det är inte rimligt att de som drabbas ska behöva fly, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Nordost.

Han bekräftar bilden av Bergsjön som ett område där kriminella ungdomsgäng skrämmer invånarna och där polisen har svårt att komma åt brottslingarna. 
– De har en inre kärna på 10-20 personer, men sen använder de ofta småpojkar till att bära och hämta narkotika till exempel. Och de får även dessa pojkar att begå brott.  Det gör det svårt för oss att komma åt dem, säger Ulf Merlander och fortsätter:
– Många har vi följt redan sen mellanstadiet, både socialtjänst och polis. Samhället har lagt miljontals kronor på varje individ där. Men de har valt den kriminella banan ändå och då är det enbart lagföring som biter. Det går inte att snacka med dom och tro att de slutar med kriminalitet, säger Ulf Merlander.

Han säger att han förstår grannarnas rädsla och menar att både polisen och rättssystemet har ett ansvar för att situationen blivit som den är. 
– Är det någon som anmäler dem för hot, då är dessa gäng ofta väldigt snabba med att hota anmälaren. Det är vårt stora bekymmer. Och är det bara ett olaga hot så är det sällan man blir anhållen, utan man blir inplockad på förhör och får sen gå. Och då ifrågasätter givetvis många syftet med att anmäla, när de ändå släpps ut på en gång. Det är en ond spiral, säger Ulf Merlander.

Vill ha 100 poliser till i Nordost

I samarbete med kommunen jobbar polisen i Nordost med projektet Trygg i Östra Göteborg där man tagit fram flera strategier för att arbeta mot brottsligheten. Merlander upplever att politikers vilja att förändra är stor, men säger att bristande polisresurser gör att man aldrig kommer åt problemet på riktigt. Extra problematiskt blir det faktum att sex av Sveriges femton mest problemtyngda områden ligger i Göteborg, varav fem i just distriktet Nordost.

– Man har inte gett polisen tillräckligt med resurser på 10-15 år. Samtidigt har den här generationen lärt sig att de kan sätta skräck i folk. Att de kan styra och ställa. I Nordost har polisen cirka 200 000 invånare att serva. Vi ska enligt rekommendationer vara 200 poliser. I praktiken är vi 160. Sen ligger dessutom fem av polisens prioriterade områden i vårt distrikt. Det förstår vem som helst att det är alldeles för lite. Vi skulle behöva minst 100 poliser till i Nordost till för att kunna göra något ordentligt, säger Ulf Merlander och fortsätter:

– Vi kan inte begära att det är fritidsledare och socialarbetare som ska rensa upp på gatorna, det är polisens jobb. Nu måste polisen rensa upp gatorna och sen kan man sätta igång med brottsförebyggande. Brottsförebyggande åtgärder kommer inte komma åt det här problemet med grovt kriminella. Och då måste man fundera på om vårt straffsystem fungerar också, ska vi ha straffrabatter när man begår flera brott? Och fråga kriminalvården varför så många återfaller i brott, säger Ulf Merlander.

Läs även: Familjen terroriserades av ungdomsgäng i Bergsjön– tvingades fly

Utöver hårdare tag ser han ytterligare en åtgärd som enligt honom skulle ge stor effekt på oroligheterna i Bergsjön och andra otrygga områden.
– Jag skulle gärna se att regler ändras så att man riskerar vräkning om man begår brott i sitt närområde. Det skulle ha stor effekt på vissa individer, om de riskerade att bli av med sin bostad. Det är inte rimligt att de som drabbas ska behöva fly, säger Ulf Merlander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.