Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biträdande polisområdeschef Anders Börjesson.
Bild: Hannes Ojensa

Polischefen: ”Våra lokalpoliser jobbar allt vad de orkar”

I en debattartikel uttryckte integrationspolisen Ulf Boström en frustration över vad han anser vara ett övergivande av stadens utsatta områden.
Biträdande polisområdeschef Anders Börjesson håller med om mycket – men inte allt.
– Jag tycker inte vi har övergett invånarna i utsatta områden, säger Börjesson.

Den 15 juli publicerades debattartikeln i GP – en replik på Sven-Erik Alhems inlägg – som nu blivit omdebatterad.

I den uttrycker integrationspolisen Ulf Boström att polisens arbete i Göteborgs utsatta områden inte räcker till. Boström liknar det vid ett övergivande, att polisen ”packat ihop”, samtidigt som ledningen inte hörsammat rop på hjälp.

"Inte ett övergivande”

Polisområdeschef Anders Börjesson har själv läst debattartikeln och anser att mycket av vad Boström beskriver är sant.

– Mycket av det stämmer. Den utveckling vi sett i våra utsatta områden, att man i vissa fall inte deltar i samhället eller skapar ett parallellt, det kan vi ju se.

Däremot handlar det inte om ett övergivande från polisens sida, gör Börjesson tydligt. Tvärtom, menar han, då arbetet fortfarande bedrivs i högsta grad.

– Våra lokalpolisområden jobbar ju allt vad de orkar i de utsatta områdena. Men de räcker inte till, de är inte så många som vi skulle behöva vara helt enkelt.

LÄS MER: Fler poliser borde göra som Ulf Boström

”Ytterst en politisk fråga”

Enligt Börjesson krävs fler insatser, från fler instanser, om man ska se en verklig förändring i Göteborgs utsatta områden. Bland annat måste skolor få de verktyg som krävs för att höja barn och ungdomars resultat, samtidigt som socialtjänsten behöver resurser till sitt förebyggande arbete. Dessutom måste polisen bli ”mer synliga, relationsskapande och gränssättande.”

– Det är det långa perspektivet. I det korta behöver vi få verktygen för att faktiskt få bort de människor som är våldsamma, oerhört brottsbenägna och farliga för andra. De som håller vissa stadsdelar i ett järngrepp.

Känns det som att du personligen inte kan göra så mycket åt detta?

– Jag kan påverka mycket i och med att jag är biträdande chef i Storgöteborg, men jag kan inte påverka allt. Inte antalet poliser och inte den lagstiftning vi jobbar med. Det är frågor för vår regering och riksdag.

Ulf Boströms frustration, och den kritik mot polisledningen som efterföljde, har Börjesson inga problem med. Snarare är det tvärtom, då han anser det vara enda sättet att ”driva utveckling”.

– Ska vi ta oss framåt måste vi prata med varandra. Alla inspel hjälper och det finns absolut inget konstigt med det från min sida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.