Erik Nord, polischef för Storgöteborg, vill undersöka nivåerna av narkotika i avloppsvattnet för att belysa omfattningen av användningen.
Erik Nord, polischef för Storgöteborg, vill undersöka nivåerna av narkotika i avloppsvattnet för att belysa omfattningen av användningen. Bild: Anders Ylander

Polischefen: Räknar med mäta narkotika i avloppsvattnet i höst

Under hösten är planen att polisen tillsammans med Göteborgs stad ska mäta narkotikahalterna i avloppsvattnet.
– Vi har valt ett utsatt område och ett välbärgat område, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

ANNONS
|

Redan för sju år sedan mätte forskare vid Umeå universitet droghalter i avloppsvattnet på 33 orter runtom i landet. Mest kokain och amfetamin fanns i Göteborg medan Köping hade mest metamfetamin. Stockholm ingick inte i studien.

Samma tankar väcktes i Göteborg och redan 2019 aviserade polisen i Storgöteborg att det också kan vara ett verktyg i kampen mot narkotikan i Göteborg. Men enligt polischefen Erik Nord har mätningen fördröjts bland annat på grund av pandemin men i höst kan det vara dags, vilket DN var först med att berätta.

LÄS MER:Polisen vill mäta knarket i göteborgarnas avlopp

Många beslag

– Ja, vi har fått skjuta lite på det men nu under hösten är det tänkt att vi ska försöka köra igång. Syftet är att vi ska få en bild av hur frekvent narkotikaanvändningen och belysa omfattning, inte minst för att användarna ska inse att det faktiskt är ett stort bekymmer, säger han.

ANNONS

Bakgrunden är bland annat ett ökande antal beslag av narkotika utan att polisen egentligen letar efter narkotikan.

– Vi gör ohyggligt mycket beslag nu som vi nästan snubblar över och vår bedömning är att det finns en stor mängd narkotika i omlopp. Analysen kostar ju en del men är ett sätt att närma oss omfattningen av narkotikaanvändningen på lite mer vetenskapligt sätt, säger han.

Marijuana och tramadol

I dag beslagtas helt andra illegala droger än när Erik Nord startade sin bana som polis.

– När jag började som polis dominerade heroin i Stockholm och amfetamin i Göteborg. Nu handlar det om marijuana, tramadol och kokain.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, som presenterades i veckan har det blivit både lättare för de kriminella gängen att smuggla in illegala droger i landet – och för användarna att handla dem, bland annat via krypterade appar och utkörning av narkotika.

En förklaring är att smugglingen har blivit både mer effektiv och storskalig. Bland annat genom att svenska kriminella har bosatt sig i centrala transitländer som Spanien och Nederländerna. Därifrån köper de upp partier med cannabis, kokain, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel och koordinerar sedan transporten till Sverige, bland annat genom den legala lastbilstrafiken.

ANNONS

LÄS MER:Ny rapport: Enklare än någonsin att smuggla in och köpa knark

LÄS MER:745 kokainköpare identifierade – polisen förbereder hembesök

LÄS MER:Efter stora kokaintillslaget: Köparnas ursäkter, bortförklaringar och ånger

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS