Polischefen om studentfesten: "Får inte spåra ur"

ANNONS
|

Texten börjar under filmklippet.

I går täcktes marken vid Götaplatsen av krossat glas efter studentfiranden som spårat ur. Men det är inte första gången det eskalerar till oroligheter, och troligtvis inte den sista.

– Vi hade ett ganska allvarligt upplopp ner mot Avenyn förra året. Jag var faktiskt där så jag såg det med egna ögon, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

I år började det bli våldsamt redan första dagen. Även då på Götaplatsen.

–Man var uppe och förstörde på en restaurang på Götaplatsen. Såvar det en dag emellan utan bekymmer. Men så kom det här i går, säger Erik Nord och fortsätter:

ANNONS

– Det är något man får ta med i beräkningarna.

Glädje som blir till upplopp

Polisen i Göteborg arbetar aktivt med säkerheten under dagarna runt studentfirandena. Man har lärt sig mycket av tråkiga erfarenheter, menar Erik Nord. Ändå uppstår det oro, något somär närmast mänskligt.

–Ur ett perspektivär det väldigtsvårt att förstå att detkan övergå i upplopp. Men det finns en sådan rörelse i en sådan där överdriven glädje, att det kan spåra ur. Och det var väl vad som hände i går också, säger Erik Nord.

Han liknar det vid fotbollsmatcher och huliganism, där han sett samma fenomen. Men han tycker att det är en avvägning.

–Firandet ligger i ena vågskålen och säkerhet och risker i andra vågskålen, säger Erik Nord.

Så fortsätter han:

–Det är klart att vi kan stänga av Götaplatsen med band och stängsel, men det kan juockså upplevas som en provokation att polisen stänger av. Så vi försöker på den mjuka vägen, genom att finnas på plats och skapa trygghet på det sättet.

Fått koll på lastbilarna

Men det är inte bara jämmer och elände. Ett område där man tydligt sett en förbättring är firandet på lastbilsflaken.

–Vi upplever att vi fått ordning på det här lastbilsfirandet, där vi vid tre tillfällen ställt in i år när det upplevts som farligt, säger Erik Nord.

ANNONS

Ifjol dog en pojke i Visby efter att ha fallit av ett lastbilsflak i samband med att han firade sin student. Men det är bara en av flera olyckor som förknippas med lastbilarna. Nu har polisen satt tydliga regler för flaken.

–Vi har ju jobbat med det här i flera år. Det får inte förekomma någon alkohol på de här flaken. Och flaken måste stanna på Heden och folk får vandra upp mot Götaplatsen, säger Erik Nord.

Och det är anledningen till varför studenterna passeradedär. I går urartade firandena i våldsamheter på platsen.

LÄS MER: Våldsamt upplopp på Götaplatsen

Kanske får fundera

Att studenter ska få fira studentenär något som är självklart, understryker Erik Nord. Men det finns givetvis gränser för hur långt det får gå.

– Man får väl stå ut med den glädjen studenter visar emellanåt, men om allting blir glasflaskor och smällare mot oss poliser kanske man får fundera på hur man ska ta sig an det här, säger han.

Även i flera skolor pratar man om ordning inför studentfirandet, berättar han. Trots det upplever han att den typen av händelse som hände på Götaplatsen i går förekommer mer i dag än förr.

– Jag tror att ordningen på själva flaken har blivit både tryggare och mer ordningsamt. Men den här tendensen att kamrater till studentersom kommer in och ser tillfälle att starta upploppsliknande situationer, eller en glädje som övergår i någon form i upplopp, har ökat.

ANNONS

Men det är en stor polisinsats i hela Göteborg under dagarna för studentfirandet. Poliser från hela staden får hjälpa till, berättar Erik Nord.

– En sak är Götaplatsen, en annan är trafikflödet och resten av stan. Vi har motorcykelpoliser som följer trafiken, vi har poliser som åker i bussar som följer studenter i stan och så har vi poliser stationerade runtom i staden.

Det är många som är irriterade över gårdagens händelse på Götaplatsen. Flera personer har kontaktat GP och varit upprörda över att något sådant kan hända.

– Vi vill inte förbjuda det här. Man får ha en liten nyanserad blick på det här. Man får ha förståelse för att studenterna vill vara glada och vill fira detta när de går ur skolan men det får inte spåra ur, säger polischef Erik Nord.

Inte studenter som bråkar

Nu väntar utredningar för att lista ut vad man kan göra för att undvika liknande händelser igen.

– Vi får avsluta årets händelser ochgå igenom dem, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Men han är noggrann med att det inte är studenterna som är orsaken till oroligheterna.

– Vi ser inte att det är studenternas firande som är problemet utan en skarasom bara är där och deltar i en händelse och som bara vill ställa till bråk.Det är vanligt oavsett vilken typ av evenemang det är, säger han.

ANNONS

Stefan Gustafsson kan inte svara på vad exakt man kommer att vidta för åtgärder just nu för att göra firandena säkrare. Just nu är det fokus på resterande skolavslutningar.

Hur kommer man åt de personer som startar upplopp?

– Det är svårt att ge ett svar på den frågan just nu. Men de individerna som har valt att vända sig mot polisen har inte med skolavslutningen att göra, som vi ser det. De har redan en dålig relation till polisen, säger Stefan Gustafsson och fortsätter.

– Vi vet vilka det är, och vi kommer att hålla ögonen på dem.

Förutom det förstärker inte polisen ytterligare vid de skolavslutningar som återstår.

ANNONS