1/28

Polischefen om kritiken: "Låg kunskap hos politiker"

Polisens beslut att inte ingripa mot NMR:s demonstration, som saknade tillstånd, kritiserades igår av bland andra Centerpartiets Annie Lööf. Göteborgs polischef, Erik Nord, försvarar sig nu mot kritiken. – Det blir väldigt uppenbart när man inte är tillräckligt påläst, och det tror jag inte Annie var i den här frågan, säger polischefen.

Under söndagen marscherade mellan 50 och 100 nynazister på Göteborgs gator i en demonstration som organisationen Nordiska motståndsrörelsen inte hade sökt tillstånd för.

LÄS OCKSÅ: Polisen utreder lagbrott efter nazistmarsch

Polisen agerade på den oväntade nazistsammankomsten genom att följa tåget - men man gjorde ingenting för att stoppa demonstranterna - ett beslut som bland andra Centerpartiets ledare Annie Lööf kritiserade på Twitter. 


Erik Nord svarade på kritiken genom att via samma kanal svara partiledaren: 

"Annie, vem ska kunna den svenska lagstiftningen om inte ni som stiftar den?". 

För GP utvecklar nu Nord sitt resonemang. 

– Även om man inte har tillstånd till en demonstration så har demonstrationen i princip samma skyddsvärde som en demonstration som har fått tillstånd. Det är en allmän sammankomst och den ska få genomföras om det ges möjlighet.

– En demonstration blir inte olaglig bara för att man inte har sökt tillstånd för den. De enda som kan göra sig skyldig till ett brott i ett sådant här läge är den eller de som anordnar demonstrationen. Därför är det så att den här demonstrationen fick genomföras som om den hade varit tillståndsgiven, sådan är principen, säger Erik Nord.

Nord: "Bekymrad över faktaresistensen"

Under söndagskvällen skrev Erik Nord också ett brev till politikerna i Göteborgs kommunstyrelse där han redogjorde för polisens resonemang på grund av att dess agerande ifrågasatts (läs hela brevet i faktarutan under artikeln). För GP uppger Erik Nord att han upplever det som om politikernas kritik bygger på ren okunskap gällande den svenska lagstiftningen. 

– Jag upplever att det finns en ganska låg kunskap hos politiker, journalister och till viss del även hos poliser, men framför allt hos politiker, kanske till och med mest hos dem som sitter i riksdagen och som ska stifta lagarna.

– Det jag är förvånad över och blir bekymrad av är den faktaresistens som vissa uppvisar när de inte ens förstår när man förklarar för dem vilka rättsliga regler som gäller. En del vill inte förstå, det passar inte och därför vrider och vänder man sig. Det är jättekonstigt, det här är ganska stora och komplexa frågor där man bollar med olika principer som är grundläggande för demokratin, säger Erik Nord.

På frågan om hur det påverkar polisens förtroende när en av Sveriges ledande och mest populära politiker, som Annie Lööf, enligt polischefens uppfattning felaktigt kritiserar polisen, svarar Erik Nord: 

– Man kan väl säga så här att det är rätt häftigt att man kan ha direktkontakt med en partiledare som Annie Lööf som jag tycker är en duktig och kompetent politiker i övrigt. Det hade jag inte kunnat ha för en 20-30 år sedan. Då hade jag fått skriva brev eller ringa.

– Den här tillgängligheten finns nu och den har förstås en baksida och det blir väldigt uppenbart när man inte är tillräckligt påläst, och det tror jag inte Annie var i den här frågan. Jag försöker beskriva hur vi upplever att lagstiftningen ser ut och jag har också fått medhåll från människor som har tänkt lite djupare än personer som bara har satt sig och försökt läsa lagstiftningen för första gången i sitt liv, säger Nord och hänvisar till vad bland andra yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har sagt. 

LÄS OCKSÅExperterna: Därför får nazisterna marschera

Frågan om odemokratiska organisationer ska tillåtas att demonstrera i Sverige har den senaste tiden varit hett omdebatterad efter att Nordiska motståndsrörelsen fick tillstånd för få demonstrera i samband med Bokmässan i Göteborg den 30 september. 

Inför den planerade jättedemonstrationen, där NMR har uppgett att upp till 2 000 personer kan komma att delta, har polisen gått ut med direktiv till mötesdeltagarna. I ett flygblad skriver polisen att den som inte vill riskera att gripas misstänkt för brottet hets mot folkgrupp ska undvika att agera på ett sätt som kan föra tankarna till demonstrationer som genomfördes i Nazi-Tyskland under 1930-talet. 

LÄS OCKSÅ: Polisen till nazisterna: Undvik taktfast marsch och symboler

När det gäller söndagens nazistdemonstration upplever Erik Nord inte att någon av mötesdeltagarna uppenbart gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp. Däremot har polisen upprättat en anmälan gällande brott mot ordningslagen i riktning mot den eller de personer som anordnade själva demonstrationen. 

– Det vi har sagt är att demonstrationer som ser ut som Nürnbergdagarna ungefär, när man går i taktfasta led fyra och fyra med vita skjortor och svarta slipsar, har partinål på skjortans krage och bär fanor och sköldar och kanske till och med knyter näven och skriker ”Hell seger”, i en samlad bedömning skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp. 

– Jag var inte själv nere vid demonstrationen i går, men jag har sett bilder och några klipp. Det är inte självklart för mig att det vi såg igår är straffbart. Den här kopplingen mot nazismen måste vara väldigt tydlig. Att man marscherar i ett tåg och har med sig fanor innebär inte per automatik att man har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Det har några missförstått väldigt, säger Erik Nord.

Samtidigt bar ju mötesdeltagarna sköldar och flaggor med NMR:s symbol, en så kallad Tyr-runa som även användes på uniformer under Nazi-Tysklands skräckvälde. Hur ser du på det?

– Än så länge är den inte att betrakta som en självständig symbol som skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp. Jag tror aldrig det har prövats fullt ut, men jag tror inte att den befinner sig där. Sammanfattat i en kontext så skulle den kunna beskrivas på det viset. Det måste bedömas när brottet inträffar. I dagsläget kan vi säga att det finns domar från där personer har gått med hakkors eller tyska örnen och har gjort Hitler-hälsningar och skrikit ”Heil Hitler”.

– Sådana fall är ganska tydligt utmejslade att det handlar om hets mot folkgrupp. Sedan blir det en glidande skala. Anledningen till att NMR inte har ett hakkors som symbol är förmodligen för att de anpassar sig till lagstiftningen. Skulle tyrorna bli olagliga byter de säkerligen till någon annan symbol som är snubblande snarlik.

– Så funkar det här spelet, och det är där vi har upptäckt att man kan göra en mer samlad bedömning, men då måste vi gå på klara fall och kan inte gå kantbollarna. Jag upplever inte att det i går var så uppenbart tydligt att det var hets mot folkgrupp, säger Erik Nord.

Polischefen uppger också att söndagens nazistdemonstration i nuläget inte påverkar den planerade demonstrationen den 30 september. Skulle NMR fortsatt utföra demonstrationer utan tillstånd, kan dock polisens krav på organisationen komma att skärpas. 

– Vi upplever inte att det här förändrar något i sak gällande den kommande demonstrationen. Men det är klart att om vi i en framtid har att göra med en samordnare som har väldigt svårt för att följa direktiv och som inte vill kommunicera med oss så kan det påverka vår möjlighet att hitta andra lösningar. Vi har ju rätt att ställa krav på den som anordnar en demonstration, annars kan vi inte upprätthålla ordningen. Pratar man inte med oss och gör mer kuppartade demonstrationer så får väl vi ha en viss marginal när vi lägger ut våra tillstånd, men inte gällande demonstrationen den 30 september, säger polischefen. 

Är du orolig inför demonstrationen under Bokmässan? 

– Inte orolig, men det är klart att temperaturen stiger, så är det ju. 

LÄS ÄVEN: Polisen kallar in förstärkning till nazistdemonstration

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.