Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Polischefen lovar storsatsning för att lösa mordet i Lövgärdet

Polisledningen jämför torsdagens mord i Lövgärdet med Vår Krog & Bar-morden. - Det här brottet kommer vi att utreda på precis lika noggrant sätt. Vi kommer hålla på i månader och år om det behövs.

Det säger polismästare Erik Nord, högste chef för polisen i Storgöteborg. Med jämförelsen vill han ha sagt att polisen storsatsar personellt och kommer att arbeta så länge det krävs för att få fast de skyldiga till mordet på den 27-årige lärarvikarien.

LÄS OCKSÅ: Man mördad i Göteborg - tre gärningsmän jagas

Efter skjutningen på krogen i Biskopsgården dröjde det 13 månader innan åtta män blev åtalade, efter en jättelik utredningsinsats. Av de åtta åtalade dömdes senare sju, varav två till livstids fängelse.

 

Vår Krog & Bar-åklagare utsedda

Två av de tre åklagare som drev Vår Krog & Bar-målet är nu utsedda att hantera Lövgärdetmordet. Efter Lövgärdetmordet finns en otålighet gentemot polisen för att de inte gripit någon misstänkt. Detta är polisen högst medveten om.

LÄS OCKSÅ: Första dödsskjutningen i Göteborg 2017

– I spåret av den otåligheten kan det uppstå hot och tal om hämnd. Jag kan bara vädja till de som har sådana tankar att lägga undan dem. Ingen får tvivla på att vi gör vårt yttersta för att lösa det här brottet, säger Erik Nord.

Om ingen grips i direkt anslutning till ett mord, kan det krävas ett långdraget arbete.

– Då kan det dröja lite tid innan vi kommit ikapp, men det betyder inte att ärendet kantrat, säger Nord.

 

Kommer arbeta under lång tid 

Han har själv varit mordutredare och arbetade då vid något tillfälle 30 timmar i sträck direkt efter att ett mord upptäckts. Men när det första akutskedet är över, gäller det för polisorganisationen att ställa om för ett mera långsiktigt arbete.

– När det första dygnet gått har gärningsmännen hunnit hem, kamma och tvätta sig. Där är vi nu, säger Erik Nord, och syftar på Lövgärdetmordet.

LÄS OCKSÅ: Flera barn ska höras om mordet

I detta läge, som polismästaren kallar bearbetningsfasen, har de flyende fötterna hunnit undan. Men det betyder inte alls att polisen gett upp, tvärtom försäkrar han:

– Vi bygger nu upp en utredningsorganisation som kan arbeta med det här mordet under lång tid. När man är förbi det inledande skedet är det viktigare att samla ihop och analysera informationen än att sticka iväg på alla tips som kommer in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.