En arrestvakt köpte sex av ett barn samtidigt som han var anställd hos polisen. Obs: Bilderna är genrebilder och ej kopplade till <em id="emphasis-ea5b67ff73a58af42fa905745ef5c978">personerna</em> i texten.
En arrestvakt köpte sex av ett barn samtidigt som han var anställd hos polisen. Obs: Bilderna är genrebilder och ej kopplade till personerna i texten. Bild: Fredrik Sandberg/TT/Mostphotos

Polisanställd i Göteborg köpte sex av barn – slipper fängelse

Omkring 30 män från Västsverige misstänks ha köpt sex av ett barn. Bland männen som erkänt återfinns en polisanställd på arresten i Göteborg.
– Jag blev både förvånad och bestört, säger arrestchefen Christian Brattgård till DN.

ANNONS
|

Enligt tidningen som följt polisutredningen ska den polisanställde mannen i Göteborg ha upptäckts i samband med en stor utredning där ett stort antal män utreds för ”utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling”, ett brott som sedan årsskiftet bara har fängelse i straffskalan.

Utredningen inleddes efter att polisen hittat en annons där en flicka erbjöd sexuella tjänster mot betalning, poserande ihop med ett gosedjur.

– Vi hittade hennes annons på internet och misstänkte direkt att hon var under 18. Och när vi träffade henne så visade det sig ju också att hon var det, säger Peter Ljungdahl, utredare vid polisens människohandelsgruppen i polisregion Väst, till DN.

ANNONS

Uppemot 70 misstänkta sexköpare

Efter att ha gått igenom chattar i flickans mobil hittade polisen uppemot 70 misstänkta sexköpare, varav ett 30-tal kunde spåras. Polisen kunde bland annat koppla de misstänkta sexköparna till bankomatuttag och överföringar som gjorts till flickans konto. En av männen visade sig vara anställd som vakt på arresten i Göteborg, där brottsmisstänkta förvaras.

På arresten i polishuset förvaras brottsmisstänkta och berusade personer. De intagna bevakas av polisanställda.
På arresten i polishuset förvaras brottsmisstänkta och berusade personer. De intagna bevakas av polisanställda. Bild: Kent Eng

I augusti i år erkände vakten att han köpt sex av den minderåriga flickan under tiden han jobbade för polisen.

Till skillnad från det 20-tal andra män som utreds och nu riskerar fängelse, dömdes dock den polisanställde bara till böter – sammanlagt 14 000 kronor. När domen var fastställd fick mannen också sparken.

Fängelse kräver bevis om ”oaktsamhet”

I ett strafföreläggande, utfärdat av en åklagare, framgår att den polisanställde dömdes för bötesbrottet ”köp av sexuell tjänst” istället för ”utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling” som skulle gett fängelse. För att kunna dömas för det sistnämnda brottet krävs att åklagare kan bevisa att gärningsmannen aktivt sökt efter ett barn, alternativt att han varit oaktsam och inte försökt ta reda på hur gammalt barnet varit.

LÄS MER:Var sjunde man är positiv till sexköp

LÄS MER:Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

– Det är naturligtvis så att det har varit problem med uppsåtet runt flickans ålder. Jag kan inte ge mig in i någon snårig diskussion om detaljer, men så mycket kan jag minnas att det var problem med att fastställa flickans ålder, säger åklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren i Malmö till DN.

ANNONS

Enligt åklagaren utreddes även den polisanställde ursprungligen för oaktsamhet.

– Jag kan inte svara, men naturligtvis har vi gjort det. Jag kan inte ge mig in i detaljer. Det var ju så att det var problem att fastställa vilken insikt han hade i flickans ålder. Det var det som var problemet och därför har jag landat i köp av sexuell tjänst, säger hon till tidningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS