Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Polis tillkallades vid abortdemonstration i Göteborg

När abortmotståndare demonstrerade i Göteborg hade även motdemonstranter från bland annat Ung Vänster samlats. De förstnämnda valde då att tillkalla polis.
– Vad jag känner till blev det inget handgemäng, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Demonstrationen "Livets marsch" gick mellan Gustav Adolfs Torg och Götaplatsen på söndagen. Bakom initiativet står föreningen Livsval, som enligt sin hemsida verkar för ett Sverige där ingen önskar göra abort och så många som möjligt gör "livsbejakande val".

Ung Vänster Göteborg och Bohuslän höll i en motdemonstration på platsen tillsammans med ett antal andra organisationer. Enligt evenemanget de skapat på Facebook för att uppmärksamma händelsen var motdemonstranternas syfte att stå upp för allas rätt till fri abort.

Tillkallade polis

Det var upprört från båda sidor medan demonstranterna rörde sig upp mot Götaplatsen, men det hela ska ändå ha gått relativt lugnt till. Enligt Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen, ringde personerna bakom "Livets marsch" själva dit polisen.

– De tyckte att det var obehagligt med motdemonstranterna och att det var lämpligt att polisen var på plats. Vi åkte dit med ett par patruller som såg till att ordningen var god, säger han.

– Det ska inte ha varit några bråk. Möjligen ropades det en del, men vad jag känner till blev det inget handgemäng, säger Peter Adlersson.

"Moraliskt problem"

En medlem i Livsval menar att föreningens mål är att få färre personer att välja abort när de blir ofrivilligt gravida.

– Vårt mål är att få kvinnor att göra andra val genom att sprida information och vidta åtgärder för att inte bli gravida. Där har även män ett ansvar, säger han.

My, en av motdemonstranterna och medlem i Ung Vänster, anser att frågan snarare handlar om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.

– Jag tycker att det är tydligt att konservativa och sexistiska krafter som vill begränsa kvinnans frihet hörs allt oftare i det offentliga rummet. Det är en oroväckande utveckling. Det är det vi är här för att protestera mot idag, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.