Polis sköt beväpnad man – ska ha blivit angripna

En beväpnad man sköts under tisdagseftermiddagen i benet av en polis i Västra Frölunda. Omständigheterna kring händelsen är oklara, men skjutningen ska ha skett efter att mannen angripit polisen, och han misstänks för försök till grov misshandel och hot mot tjänsteman. En särskild utredning har även inletts för att undersöka polisens agerande.

ANNONS
|

Klockan 16.12 på tisdagseftermiddagen larmades polisen till Antenngatan i Västra Frölunda.

– Vi larmas till platsen med uppgifter om en man har ett vapen, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisen vill inte berätta hur händelseförloppet utspelat sig, men enligt Thomas Fuxborg, presstalesperson, ska poliserna ha hotats i samband med händelsen vilket ledde till att de sköt mot mannen några minuter efter att de larmas till platsen.

– De sköt för att de blev angripna, säger han.

Misstänks för hot mot tjänsteman

Utöver det är informationen knapphändig, men det som står klart är att mannen, som är i 25-årsåldern, har skjutits i benet av polis och har gripits.

ANNONS

Exakt vad han har sagt och gjort är oklart, men mannen misstänks för grov misshandel och hot mot tjänsteman.

– En utredning har startats där det ska samlas in teknisk bevisning. Så det är en hel del utredningstekniska åtgärder som ska genomföras, säger Hans-Jörgen Ostler.

Vittne: Polisen skrek 20 gånger

Ett vittne på plats berättar för GP att mannen sköts i direkt anslutning till en busshållplats av den polispatrull som var först på plats.

– Jag hörde hur två poliser vrålade och sa till honom att lägga sig ner på marken. De måste ha skrikit på honom minst 20 gånger. Han såg ut att ha något vasst på sig som kunde skada poliserna.

Enligt vittnet ska poliserna ha hållit sig på avstånd i över en minut och avlossat tjänstevapnet först när den beväpnade mannen började röra sig mot dem.

– Jag såg inte exakt vad det var han höll i. Men de skrek upprepat: “Släpp vapnet! Släpp vapnet”.

Särskild utredning har inletts

Förundersökningen ägs nu av polisens avdelning för särskilda utredningar och leds av åklagare, vilket alltid sker när en polis avfyrat sitt tjänstevapen mot en person.

– Vi har inlett en särskild utredning, säger chefsåklagare Martin Tidén, som leder förundersökningen, och fortsätter:

– Vi vet att en polis har skjutit en person i benet, men det är ingen som är misstänkt i nuläget utan vi utreder helt enkelt vad det är som har hänt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS