Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis och vård skyller på varandra

Både polisen och vården har under lång tid känt till att knarkhandel pågår utanför sjukhusen och substitutionsmottagningarna i Göteborg. Men istället för att stoppa den skyller myndigheterna på varandra.

Senast i februari kunde GP berätta att narkotikahandel skedde öppet vid entrén till Östra sjukhuset. Då hade problemet pågått sen i december och sjukhuset tvingades sätta in vakter utanför. Men trots att över ett halvår gått har knarkhandeln alltså inte upphört.
Att just substitutionsmottagningarna blivit samlingsplatser för olaglig läkemedelshandel förvånar inte Simon Lindguss, enhetschef på Östras substitutionsmottagning. Han säger att han själv sett vägbeskrivningar och tider på nätforumet Flashback.
– Men det är självklart allvarligt. Det är något som påverkar hela vår patientgrupp negativt. Det är tråkigt att det sker, säger Simon Lindguss, enhetschef på Östras substitutionsmottagning.

Han menar att Östras substitutionsmottagning inte har någon möjlighet att kontrollera vad som sker utanför.
– Vi kan ju bara kontrollera vad som sker inne på vår mottagning. Vi kan bedriva vård och ha bra rutiner och arbetssätt för detta. Men vi har lyft frågan med vår säkerhetsavdelning, säger Simon Lindguss.

Samma bild ger Linda Schulz, enhetschef på Centrummottagningen vid Masthuggstorget. Bara meter utanför den mottagningen erbjöds GP att köpa narkotika.
– Det som sker utanför mottagningarna är en polisiär fråga. Det kan vi inte göra något åt, säger Linda Schulz.
Sahlgrenskas säkerhetschef Peter Alverman är medveten om att handeln fortfarande sker vid framförallt Östra, även om den förflyttat sig en bit bort från huvudentrén. I dag har man fortfarande vakter som kontrollerar området.
– Blir det fortsatta oroligheter kommer vi kontakta polis som vanligt, säger han.

Ulf Merlander, polischef i lokalområde Nordost, bekräftar att man haft poliser på plats vid ett flertal tillfällen. Men enligt honom är gatulangningen av läkemedel inget prioriterat brott.
– Vi ska givetvis ingripa vid brott och gör det när vi får in larm. Men vi har inga riktade gatulangningsgrupper och jag vet personligen inte om jag vill lägga så mycket resurser på att jaga gamla läkemedelsmissbrukare. Det är vårdens ansvar att stoppa deras missbruk, säger Ulf Merlander till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.