Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Polis förtegen kring fredagens explosion

Ett föremål exploderade sent på fredagskvällen i centrala Göteborg. Nationella bombskyddet jobbade på platsen in på småtimmarna. – Jag har inga nya uppgifter, det är en pågående förundersökning, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

På den tidiga måndagsmorgonen är polisen i Väst fortfarande förtegen kring händelsen. Det var sent i fredagskväll som en kraftig explosion detonerade i centrala Göteborg.

I nuläget rubriceras händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

- Jag har inga nya uppgifter, det är en pågående förundersökning. Någon form av explosion var det, jag kan inte gå in på det mer än så, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

 

"Vi kan inte utesluta politiska motiv"

Under natten skrev föreningen Syndikalistiskt forum på sin Facebooksida att explosionen hade skett utanför deras bokkafé. De skriver att kaféet har utsatts för ett attentat:

Under fredagskvällen placerades någon form av sprängladdning utanför vårt bokkafé. Det är inte första gången som arbetarrörelsen utsätts för attacker. Men oroa er inte, vi och våra kamrater kör på som vanligt

GP har haft kontakt med en av ledamöterna i den ekonomiska föreningen Syndikalistiskt forum.

Göran Carlbom, vid polisen i väst, säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om vad motivet bakom detonationen är. 

– Vi kan inte utesluta politiska motiv och därför kopplades Säpo in. Men det får utredningen visa.

Polisen kunde heller kommentera vad det var för föremål som detonerat på platsen. Man utgår i nuläget dock från att någon avsiktligt har placerat bomben på platsen.

Enligt Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst så har explosionen skett i eller i närheten av en cykel som stod parkerad vid kaféet.

 

Säpo inkopplade

Det var flera boende i området som hörde av sig till polisen för att larma om smällen som hördes någon gång runt 22:30 på fredagskvällen. Om skadorna berättar polisen att en ruta har krossats, att fasaden har skadats och att en cykel har fått ta en del smällen. 

Vid 01:00-tiden natten till lördag bekräftar Säkerhetspolisen, Säpo att de informerats om detonationen.

– Vi har kopplats in på begäran av Göteborgspolisen. Men det är de som håller i utredningen så ytterligare frågor ställs till dem, sa Ulf Strömberg, befäl vid Säpo i fredags.

Enligt vittnen som bor i närheten av platsen där händelsen inträffade skakade hela huset vid detonationen.

Vissa föremål har samlats in, som polisen ska titta närmare på. Ingen person ska ha kommit till skada.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.