Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pojke gömde sig i lastbil – hittad på Stenabåt

En ensam pojke i 12-årsåldern utan pass eller pengar har hittats på Stena Lines Tysklandsfärja i Göteborg. Han tros ha smugit sig ombord genom att åka på hjulaxeln på en lastbil.

Det var vid tvåtiden natten till söndag som en nattsteward hittade pojken på lastbilsdäck, utan pengar, pass eller någon biljett.

– Han hade dock gömt en del kläder i ett brandskåp, säger polisens pressinformatör Björ Blixter.

Pojken säger sig komma från Irak, men personalen på båten som talat med honom tror att han kommer från Marocko. Han uppger att han varit i Hamburg en månad och att en man där pekat ut en lastbil och sagt "Den ska till Sverige".

– Det är oklart varför han vill till just Sverige, säger Björ Blixter.

Personalen på båten larmade gränspolisen som väntade på kajen när färjan anlände till Göteborg. Pojken, som uppger sig vilja ha asyl i Sverige, har förts till Migrationsverkets anläggning Sagåsen.

Enligt Heinrich Englund, inre befäl på gränspolisen i Göteborg är det ovanligt att ensamkommande flyktingbarn tar sig in i landet på det här sättet.

– Han har förmodligen smitit in på terminalområdet i Tyskland och tagit sig ombord på lastbilen. Jag känner inte till så många sådana fall, säger han

Socialtjänsten och Migrationsverket handlägger nu ärendet och försöker fastställa identiteten på pojken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.