Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hjärntorget ska skrotas till terminsstart. Tjänsten ”Vklass” tar över.  Bild: Måns Langhjelm
Hjärntorget ska skrotas till terminsstart. Tjänsten ”Vklass” tar över. Bild: Måns Langhjelm

Plattformen Hjärntorget kasseras – en gång för alla

Både lärare och föräldrar har i åratal svurit över lärarplattformen Hjärntorget. Jakten efter ett nytt system har dragit ut på tiden, men till terminsstarten nästa vecka är den hårt kritiserade tjänsten borta. I stället ska ett nytt system introduceras.
– Det har varit en otrolig lärorik resa, säger Lotta Fremlen på grundskoleförvaltningen.

Hjärntorget lanserades 2009 i Göteborg, som digital informations- och dokumentationskanal för lärare och vårdnadshavare. Men tjänsten föll aldrig i god jord hos användarna. Den har beskrivits som icke-användarvänlig till sitt upplägg och bristfällig i sin prestanda med buggar som fördröjer arbetet.

– Alla sitter och svär över appen och då har många föräldrar ändå god datorvana. Det är helt oacceptabelt att alla skolor tvingas använda systemet när det är så icke-användarvänligt, sade en förälder till GP vid ett tidigare tillfälle.

Kritiken har även duggat tätt från kommunen själva. Stadsrevisionen har sågat plattformen upprepade gånger för den bristfälliga hanteringen av känslig information och även Göteborgs Intraservice har medgett att Hjärntorget inte lever upp till förväntningarna.

Redan för tre år sedan uppgav Göteborgs stad att tjänsten skulle skrotas så fort ett nytt och bättre system kommit på plats. Ändå dröjde det till årets höstterminsstart för två nya plattformar att avlösa Hjärntorget. När skolorna börjar nästa vecka ska Unikum användas i förskolan och Vklass i grundskolan och uppåt, vilket även Göteborg direkt rapporterat om.

Kommunen: ”Lärorik resa”

Lotta Fremlen på digitalt lärande i grundskoleförvaltningen beskriver kapitlet Hjärntorget som en lärorik period för kommunen.

– Jag känner mig spänd och förväntansfull inför hösten när vi startar en ny läroplattform. Vi har haft Hjärntorget sedan 2009 och jag måste säga att det har varit en otrolig lärorik resa, men det blev tydligt att lärare och vårdnadshavare hade problem att använda tjänsten.

Staden har länge sagt att Hjärntorget ska bytas ut. Varför har det ändå dröjt så länge?

– Man kanske tror att ett system bara är att byta, det kanske det är också, men vi ville att det skulle bli rätt och bra. Och även om politiken tog beslutet att det skulle gå snabbt så ville vi ha med målgrupperna i arbetet. Sedan är flera verksamheter inblandade, man får medge att det tar tid.

Kommer Vklass fungera bättre?

– Det är ju jättesvårt att lova det tvärsäkert. Jag vill säga att det blir bättre, utifrån vad jag har sett på tester och kunskaper.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.