Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ont om platser. Förutom kommunens kvinnojour, Kriscentrum för kvinnor, finns i dag finns fem jourboenden som drivs av frivilligorganisationer. Alla har under 2015 haft en hög beläggning och fått hänvisa vidare vid flera tillfällen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Platsbrist på kvinnojourer

Sju av tio stadsdelar uppger att det sällan finns plats på någon av kvinnojourerna när en misshandlad kvinna behöver skydd. Bostadsbristen är främsta orsaken. Utsatta kvinnor placeras på hotell och vandrarhem.

Enligt en färsk rapport från social resursförvaltning råder det platsbrist på jourboendena för våldutsatta kvinnor. Bostadsbristen i kommunen pekas ut som den tyngsta orsaken. Kvinnor som inte längre är i behov av skydd måste stanna på jourboendena eftersom de inte hittar någonstans att bo. Samtidigt kan de, som söker hjälp hos socialtjänsten, bli hänvisade till att bo på vandrarhem eller hotell. Det gäller även för kvinnor som har sina barn med sig.
Marie Larsson, verksamhetschef för stöd till familjer och individer, säger till GP att de alltid strävar efter att hitta det bästa alternativet för varje enskilt fall när det är fullt på de särskilda jourboendena för våldsutsatta.
– Det kan vara på ett boende för andra grupper. Eller på hotell eller vandrarhem. Om det finns barn med kommer barnperspektivet in och det är inte naturligtvis inte jättebra för barn att bo så. Vi försöker ge förtur, men det händer att kvinnor med barn placeras på vandrarhem och det kan absolut fungera för en del. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hög beläggning

Förutom kommunens kvinnojour, Kriscentrum för kvinnor, finns i dag finns fem jourboenden för våldsutsatta som drivs av frivilligorganisationer. Alla har under 2015 haft en hög beläggning. De ideella kvinnojourerna fick vid 324 tillfällen säja nej till kvinnor från Göteborg som behövde skydd 2015. Det är en ökning på 51 procent jämfört med 2011. 
För det kommunala skyddsboendet är motsvarande siffra 230. Det betyder att våldsutsatta kvinnor vid drygt 550 olika tillfällen blev hänvisad till annat boende under 2015.

Samtliga stadsdelar fick under förra sommaren svara på frågor om tillgången på platser i jourboenden för våldsutsatta kvinnor. Tre stadsdelar svarade att det ibland är svårt att hitta en plats, medan sju uppgav att det oftast är fullt när de har en kvinna som söker hjälp. 
Marie Larsson tror att svaren från stadsdelarna delvis beror på att man minns bättre när det blev ett nej än när det fanns faktiskt fanns platser. Hon säger också att det är en ojämn beläggning över hela året på boendena. Topparna finns efter semestrar och storhelger. 
– Man tar inte semester från sina problem, men man tar ledigt från att lösa dem.

Rapporten visar att det är mycket svårt för kvinnor att få plats på kvinnojourerna. Menar du att det inte är ett allvarligt läge? 
– Jo det är det. Vi måste hitta en lösning så att de som behöver kan få plats på de boende som är särskilt inriktade för våldsutsatta. Den stora boven i dramat är inte brist på platser, utan bristen på bostäder i Göteborg. Den täpper till jourplatserna. 
I väntan på en bättre bostadsmarknad försöker kommunen ta fram lösningar, säger Marie Larsson. 
– Vi får dammsuga marknaden för att se om vi kan få fler utslussningslägenheter. Det kan också handla om att prioritera om från andra områden. Vi arbetar också närmare frivilligorganisationerna för att se på deras möjligheter att öppna boenden. 

Annat boende

Men den som är utsatt för våld i nära relationer blir alltid erbjuden någon form av boende, enligt Marie Larsson.
– Vi försöker hitta det mest lämpliga som är ledigt. Om det inte finns på kvinnojour kan man kanske få en plats på ett kvinnoboende inriktat på annan problematik. I sista hand erbjuds kvinnorna och deras barn att bo på vandrarhem. 
En bedömning av säkerhetsläget görs alltid inför placeringar, säger Christina Svensson, enhetschef för Kris- och relationsenheten. Om det finns en säkerhetsrisk för kvinnan och det inte finns plats på skyddsboende i Göteborg kan hon få en plats på annan ort. Det händer också att vakter anlitas på boenden om situationen kräver det. 

Läs även: De tvingas säga nej till utsatta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.