Planerna på skyttecentrum i Delsjön går vidare

Planerna på ett skyttecentrum i Delsjöområdet fortsätter. Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag att avbryta projektet röstades ned i kommunfullmäktige, som öppnar för att hjälpa brukshundsklubben om störningarna blir så stora att deras verksamhet hotas.
– Vi är villiga att bistå om den behöver en ny placering, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

ANNONS
|

Det är stadsplaneringen i Högsbo, där ett nytt stort bostadsområde ska byggas, som gjort att staden behöver ge plats åt ett nytt skyttecentrum. Det är ett arbete som pågått under närmare tio år, och ett femtontal alternativ har undersökts innan man fastnade för Delsjöområden där det redan i dag finns sportskytteverksamhet.

Byggnadsnämndens ordförande Hampus Magnusson (M) säger att han ser positivt på såväl skytte som friluftsliv och brukshundsklubbens verksamhet – och att staden måste kunna erbjuda bra lösningar till samtliga.

– Just skytte är inte lätt att placera i en storstad, men här har man hittat en bra placering och gjort omfattande studier. Det är lämpligt att lägga den i det redan befintliga bullret från riksväg 40, säger han.

ANNONS

Ann Catrine Fogelgren (L), förste vice ordförande i byggnadsnämnden, säger att placeringen i Delsjöområdet är lämplig av flera skäl. Närheten till Landvetter är en fördel med tanke på möjligheten att anordna tävlingar. Kollektivtrafikförbindelserna gör att det är enklare att bedriva ungdomsverksamhet.

Mycket buller redan i dag

Och att det redan i dag finns skjutbanor i området spelar också in.

– Den nuvarande skyttebanan ger större buller än den tillkommande, säger Ann Catrine Fogelgren.

Hon säger att har förståelse för att skjutande kan ha negativ påverkan, inte minst för brukshundsklubbens verksamhet, men att i den här sena skedet ändra placering är inte möjligt.

– Vi är villiga att bistå brukshundsklubben om den behöver en ny placering, säger hon.

"Vi kommer inte kunna vara kvar”

För brukshundsklubben är planerna på ett nytt skyttecentrum dåliga nyheter. Sabina Björk, tidigare ordförande klubben, säger att det sannolikt innebär att de inte kommer att vara kvar på sin nuvarande plats, om skyttecentrumet blir verklighet.

– Det kan låta konstigt att brukshundar inte klarar av att höra skott, men vi jobbar med alla typer av hundar. Och alla hundra klarar inte ljuden, säger hon.

Göteborgs brukshundsklubb har bedrivit sin verksamhet i Delsjöområdet sedan 1940 och på den nuvarande platsen sedan 1985. Sabina Björk säger att de helst skulle vilja vara kvar någonstans i området även i fortsättningen, om det är möjligt.

ANNONS

”Naturen tar stryk”

Det är V och MP som väckt frågan om att avbryta planerna på ett skyttecentrum och Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel var den som under debatten kraftigast kämpade emot etableringen av ett skyttecentrum. Med sig upp i talarstolen hade hon en grön kub som symboliserar FN:s globala mål nummer 15: den biologiska mångfalden.

– Naturen tar stryk när städer växer utan tanke. Delsjöområdet är ett av Göteborgs mest välbesökta friluftsområden. Hit kommer människor för att få lugn och ro. Det kan inte vara den bästa placeringen för ett skyttecentrum, säger hon.

Hon konstaterar att buller påverkar hälsan.

– Det byggs mycket i närheten. Då behöver människor lugna platser att besöka. Nu kommer vi att bygga in ohälsa.

Få höll med och fullmäktige beslutade i bred majoritet att inte avbryta planerna. Frågan går nu tillbaka till byggnadsnämnden för fortsatt planeringen. Slutlig besked väntas i höst.

Fotnot. I en tidigare version gavs intrycket att beslutet var det slutliga, men så är alltså inte fallet.

LÄS MER:MP och V vill skrota planerna på skyttecentret i Kallebäck

LÄS MER:Skjutbanan vid Delsjön blir av – trots protester

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS