Allianspartiernas gruppledare Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M) och Elisabet Lann (KD) avbryter arbetet med att ersätta Scandinavium. Däremot vill man gå vidare med planerna på en tillfällig arena i Frihamnen som ersättning för Lisebergshallen.
Allianspartiernas gruppledare Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M) och Elisabet Lann (KD) avbryter arbetet med att ersätta Scandinavium. Däremot vill man gå vidare med planerna på en tillfällig arena i Frihamnen som ersättning för Lisebergshallen. Bild: Robin Aron

Planerna på att ersätta Scandinavium läggs på is

Göteborgarna får vänta ännu längre på nya arenor. Arbetet med att ersätta Scandinavium, Valhallabadet och Valhalla sporthallar avbryts på obestämd framtid.
– Det går inte att komma vidare, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Det är med något sammanbitna miner som gruppledarna för de fyra allianspartierna tar emot i ett konferensrum i stadshuset på fredagsförmiddagen. Tanken var att man i nästa vecka skulle lägga fram ett förslag på hur man ska gå vidare med arenafrågan – alltså arbetet med att ersätta Scandinavium, Valhallabadet, Valhalla sporthallar och Lisebergshallen.

LÄS MER:Arenabesluten riskerar att rivas upp

LÄS MER:Fastighetsjätte vill bygga shoppingcenter på Scandinaviums tomt

Så blir det inte. Istället sätts arbetet på paus på obestämd tid.

– Vi ser att Socialdemokraterna valt att lämna den uppgörelse vi har haft. Då går det inte att komma vidare, säger Axel Josefson.

Liberalernas gruppledare Helene Odenjung fyller i och säger att alliansen under sin tid i opposition var med och tog ansvar för de utredningar som gjordes, bidrog till att driva arbetet framåt.

ANNONS

"Man gör upp med partier"

– Därför blir det märkligt när Socialdemokraterna ensidigt väljer att lämna en långsiktig överenskommelse. Och så skyller man det på den tidigare gruppledaren, men man gör inga överenskommelser med enskilda gruppledare – man gör det med partier, säger hon.

Jonas Attenius, gruppledare (S).
Jonas Attenius, gruppledare (S). Bild: Meli Petersson Ellafi

En våning ner i stadshuset vid Gustaf Adolfs torg sjunker Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius ned i en fåtölj. Beskedet att alliansen väljer att pausa arbetet med att ta fram nya arenor har precis nått honom.

– Det är bara att beklaga. Jag hade hoppats att vi skulle komma överens, säger han.

I januari 2016, då de rödgröna styrde staden, lade alliansen fram ett förslag om att ersätta Scandinavium. Det blev startskottet på den process som nu hastigt fått ett slut. Efter den blocköverskridande överenskommelsen fick stadsledningskontoret i uppdrag att ta fram en utredning.

Frågan växte

Frågan växte till att omfatta även Lisebergshallen – som kommunen hade glömt bort under arbetet med det västsvenska paketet – och Valhalla sporthallar. Och under resans gång insåg man att Valhallabadet stod mitt i det område som skulle omvandlas. En klenod att behålla eller en hopplöst åldrad anläggning att jämna med marken? Meningarna gick isär – och möjligheterna att nå enighet minskade ytterligare.

Miljöpartiet ställde sig utanför arbetet redan från början. Det då fristående kommunalrådet Martin Wannholt likaså. Och när utredningen var klar och partierna skulle försöka nå enighet hoppade även Vänsterpartiet av.

ANNONS

Alltså stod bara alliansen och Socialdemokraterna bakom det beslut som togs i maj 2018 – med inriktningen att de nya arenorna skulle placeras på rad intill Mölndalsån, norr om Valhallagatan. De tomter där Scandinavium och badet ligger skulle enligt beslutet fyllas med ett "upplevelsecenter med starka inslag av handel och restaurangverksamhet".

Att bygga nya arenor och att utveckla en så stor del av staden som det handlar om är ett åtagande som sträcker sig över flera mandatperioder och rör sig om tiotals miljarder kronor. Det kräver att tillräckligt många står bakom planerna så att de inte ska rivas upp om majoritetsförhållandena ändras.

S bytte ut ledningen

Efter valet 2018 har Socialdemokraterna och alliansen tillsammans 41 av fullmäktiges 81 mandat. Det är ingen överväldigande majoritet.

Och det fanns ett ännu större problem. Efter valet bytte Socialdemokraterna gruppledare och två kommunalråd. Den nya gruppen såg stora brister i det underlag som lett fram till det inriktningsbeslut som fattades i maj 2018.

Jonas Attenius säger att man tittat noga på frågan internt under de senaste månaderna. Stämt av med externa kontakter. Gjort en samlad bedömning.

– Det vi ser är att marken längs Mölndalsån, den är väldigt attraktiv som bostadsmark. Att använda den på bästa sätt har varit en väldigt viktig ingång för oss, säger han.

ANNONS

Under hela den tid som diskussionen pågått har Demokraternas partiledare Martin Wannholt varit kritisk till att placera arenorna längs Mölndalsån av precis samma skäl: han har inte sett det vettiga i att offra den mark som skulle kunna ge bäst stadsutveckling och högst kvadratmeterpris till några stora arenakolosser.

"En återvändsgränd"

Hans linje har hela tiden varit att arenorna passar bäst där de ligger i dag – och att marken längs ån skulle kunna bli en ny attraktiv stadsdel.

Martin Wannholt, gruppledare (D).
Martin Wannholt, gruppledare (D). Bild: Anders Ylander

– Problemet är att alliansens förslag är en ren återvändsgränd. Den håller inte ekonomiskt och den håller inte stadsbyggnadsmässigt. För oss har det aldrig varit aktuellt och jag förstår att Socialdemokraterna ser samma sak som oss nu, säger han.

Under hösten intensifierades samtalen mellan Demokraterna och Socialdemokraterna. Jonas Attenius säger att de i grunden har samma ingång i frågan och att man kommit långt mot ett gemensamt förslag. Men han har varit mån om att man skulle få en bredare uppslutning – och tog därför med sig förslaget in i diskussionerna med alliansen.

– Jag har varit väldigt mån om att föra samtal och att komma överens. Mest besviken är jag på Moderaterna. Där jag känner att det funnits öppningar, men nu stänger de dörren, säger han.

ANNONS

"Alla har kompromissat"

Bland alliansens gruppledare runt bordet en våning upp låter det annorlunda: att projektet havererar beror på att Socialdemokraterna bryter mot tidigare utfästelser.

– Att plötsligt komma på nya saker och inte prata med oss om det, utan prata med andra. Det visar på den största bristen med det här, säger Helene Odenjung.

Axel Josefson säger att alla inblandade gjort kompromisser under resans gång. Alla har fått ge och ta. Men om man ska klara av att driva så här stora projekt i mål måste man kunna lita på att andra orkar stå pall.

– Det här skapar en osäkerhet för hela projektet för oss, för vad är det vi kan lita på sedan om vi kommer överens om något nytt. Håller det? Det gör det svårt för oss att hantera det, säger Axel Josefson.

Wannholt har nytt hopp

Men är ni övertygade om att den beslutade placeringen är den bästa?

– Det handlar inte om detaljer i det här ärendet, det handlar om pålitlighet, stabilitet och ansvarstagande. Ska man gå in i ett så här stort projekt måste vi veta att de som ingått överenskommelsen står fast vid det, säger Elisabet Lann (KD).

Vad händer nu?

– Vi får se när situationen är politiskt mogen att ta tag i, säger Axel Josefson.

ANNONS

Martin Wannholt (D) tror att stoppet i planerna kan öppna för en bättre utveckling framåt.

– Alliansen behöver nog en paus för att göra upp internt och släppa prestigen. Hur lång tid det tar vet jag inte. Jag tror att det här kan bli bra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS