Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Wallin med barnen Nora, Stina och Axel från Göteborg.
Johanna Wallin med barnen Nora, Stina och Axel från Göteborg.

Plan från Landvetter tvingades avbryta landningsförsök i London

Ett plan på väg från Landvetter tvingades avbryta försök till landning i London det hårda vädret. Senare skulle samma plan tillbaka til Landvetter – men inte heller där gick det att landa. Passagerare ombord beskriver ett dramatiskt försök av piloten.
– Barn grät och folk skrek och spydde, säger Annika Björnhall, en av passagerarna.

Planet, från Norwegian, befann sig vid 14.30 på Köpenhamns flygplats. Där hade det fått landa efter det misslyckade försöket att ta sig till den tänkta destinationen, flygplatsen Gatwick utanför London. Planet skulle lyfta från Landvetter vid 08.35 men kom iväg först två timmar senare, berättar en passagerare ombord.

– Vi kom ända till Gatwick och planet gick ner för landning. Det skakade och krängde och planet fick gå upp igen på grund av stormen, säger passageraren på planet där också flera sportlovsfirande barn fanns.

– Landningsförsöket var en läskig upplevelse. Barn började gråta och en person kräktes. Piloten återkom och sade att flera plan inte kunde landa och att han nu letade efter alternativ. Vårt alternativ blev Köpenhamn. När han landade kände vi alla lättnad och klappade i händerna.

Vädret stoppade landningen

Enligt Norwegian är det på grund av det dåliga vädret som planet inte kunna landa.

– Vi beklagar detta. Tyvärr går det inte att flyga mer till Gatwick i vädret så planet kommer att vända tillbaka till Göteborg, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef.

Passageraren som GP har pratat med valde att inte åka med tillbaka:

– Vi är på en buss nu med folk som valde att hoppa av planet. Det var många som ville komma iväg till sina slutmål och inte var så sugna på att vända hem igen. Sedan var det en obehaglig upplevelse att flyga i stormen också. Min son kände inte för att flyga vidare efter det.

Johanna Wallin från Göteborg fanns också med på planet tillsammans med sina tre barn.

– Tråkigt, vädret kan inte någon råda över, konstaterar hon.

Var du rädd?

– Egentligen inte, jag är inte så flygrädd av mig, Men barnen blev besvikna, London är en rolig stad att vara i på sportlovet, säger Johanna Wallin.

"Folk grät, skrek och spydde"

Senare under kvällen tvingades samma plan vända på nytt, denna gången vid Landvetter. Inte heller där lyckades man landa eftersom det blåste så mycket. Annika Björnhall och hennes dotter Tyra hade valt att flyga vidare från Köpenhamn, och uppger att försöket att landa i Göteborg var ännu värre än det i London:

– Det var helt fruktansvärt. Barn grät och folk skrek och spydde. Det var det värsta jag varit med om, och då har jag ändå rest en del, säger Annika Björnhall.

Annika Björnhall och dottern Tyra skulle resa till London för att fira Tyras 13-årsdag. Bild: Privat
Annika Björnhall och dottern Tyra skulle resa till London för att fira Tyras 13-årsdag. Bild: Privat

Till slut fick planet istället landa på Arlanda. Vid det laget var många av passagerarna både hungriga och irriterade.

– Vi hade fått en kanelbulle i Köpenhamn, men annars hade vi inte ätit sedan på morgonen. Och då var det ju folk som hade små barn med sig också. Vi hade med oss lite frukt och godis för resan som vi delade med oss av till en ettåring som var jättehungrig, säger Annika Björnhall.

Efter att ha blivit skickade mellan flera hotell i Stockholm väntade Annika och Tyra fortfarande på incheckning och mat vid 20.30-tiden på söndagskvällen.

– Nu har vi blivit ombokade på ett plan imorgon kväll. Detta är min dotters födelsedagspresent, hon fyllde 13 igår, och nu blir det två hela dagar mindre i London för oss. Men kanske kan vi boka om hemresan och åka någon dag senare, vi får se. Det får jag ta tag i imorgon när vi har fått äta och sova, säger Annika Björnhall.

"Planet skakade"

Ett antal flyg har ställts in under eftermiddagen och kvällen. Enligt Lovisa Ernestam har det lett och kan komma att leda till ytterligare förseningar:

– Vi har haft en del inställda flyg och man får nog räkna med lite förseningar under kvällen och eventuellt imorgon med anledning av det hårda vädret, säger hon.

Det var inte bara flyg som lämnade Göteborg som hade problem. Magnus Sundvall var på väg hem från Barcelona via Frankfurt med Lufthansa när ovädret började att ställa till det.

– Planet skakade halva vägen! Landningen var väldigt mycket upp och ner och åt sidan. Damen framför mig gjorde nog slut på tre spypåsar. En av flygvärdinnorna var väldigt tacksam över att hon slapp flyga hem till Tyskland idag, säger han.

LÄS MER: Nu drar ovädret in över Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.