Pir 31 kvar på botten

ANNONS
|

Larmet kom strax efter klockan sju på torsdagsmorgonen och en räddningsledare och åtta brandmän arbetade under morgonen med att tömma båten på vatten.

- Det har kommit in mycket vatten och det ser väl inte så bra ut. Båten står på botten, men den sjunker nog inte eftersom den ligger förtöjd vid kajen, säger Urban Samuelsson, larm-och ledningsoperatör på Räddningstjänsten.

Båten har fått kraftig slagsida efter att en inkommande sötvattensledning sprängts på grund av kylan. Sedan natten till torsdagen har 2,5 kubikmeter vatten i timmen läckt ut i båtens köksregion i nedre planet. Den svåra lutningen har lett till att skrovet hamnat under den kritiska gräns där kanalvattnet börjar läcka in i båten och länspumpningen blir meningslös.

ANNONS

- Det spelar ingen roll hur mycket vi pumpar, eftersom vattnet fortsätter att sippra in. Båten måste ha tagit in 20 kubikmeter vatten och vi kan inte börja tömma henne förrän vi först har försökt att täta med en plastlist på utsidan, säger krögaren Mats Jönson på torsdagseftermiddagen till gp.se.

Om tätningen misslyckas, planerar man att ta hjälp av en kran för att få rätsida på båten.

- Fungerar inte det får vi ta hit en cementbil och fylla underifrån i kanalen, säger Mats Jönson.

Han har inte haft tur med sina båtar i vår. En av hans segelbåtar i Las Palmas knäckte masten för några veckor sedan.

- En båtägare är bara lycklig vid två tillfällen. Det är när man köper en båt, och sedan när man säljer den, säger Mats Jönson.

Pir 31 lutade kraftigt när GP gick ombord på restaurangbåten vid Kungsportsplatsen på torsdagsmorgonen.

- Tur i oturen att vi inte hade börjat renovera köket ännu, där vattnet läckt in, säger Mats Jönson.

Båten har då och då fått slagsida tidigare, senast när stormen Gudrun blåste över Göteborg. Då var det högvatten och restaurangbåten lutade åt norr. Nu är det lågvatten och båten ligger delvis på botten med slagsida åt Storan.

ANNONS

Pir 31 har nyss renoverats inför den planerade nyöppningen i början av april, under namnet Portside.

- Vi har precis renoverat två våningar på båten, men ännu inte hunnit till den tredje längst ned där vattnet läcker in, säger Mats Jönson.

Restaurangen är säsongsstängd men och Mats Jönson konstaterar att den planerade nypremiären måste skjutas upp till mitten av april. Först måste båten torka ut ordentligt. Försäkringen täcker inte läckage- och vattenskadorna, enligt Mats Jönson.

- Jag räknar med att få betala 30 000 - 40 000 ur egen ficka, säger han, men är ändå glad för att det inte blev värre. De två renoverade planen är oskadda.

Bolaget Båten i Göteborg, som ägs av Mats Jönson, driver restaurangen Pir 31.

Restaurang Pir 31 är också känd under namnet Åtta Glas. Under den perioden fick den flytande krogen smeknamnet "Matvraket" av göteborgarna.

ANNONS