Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Sigfusson presenterar förslaget om flyktingboenden vid ett möte i Tuve i februari i år, då i rollen som kommunens fastighetsdirektör.

Petade fastighetsdirektören får nytt toppjobb i Göteborg

Magnus Sigfusson blir ny stadsutvecklingsdirektör under kommunstyrelsen.

– Jag sökte detta jobbet när det annonserades ut i april men det var först nu i dagarna som det blev klart att jag fick det, säger Magnus Sigfusson till GP.
Det var i slutet av våren som politikerna i fastighetsnämnden tvingade bort 54-årige Magnus Sigfusson, med många tidigare år på stadsbyggnadskontoret bakom sig, från den tunga posten som fastighetsdirektör och chef för fastighetskontoret.
Fastighetsnämndens socialdemokratiske ordförande Jahja Zeqiraj motiverade beslutet med att han och Sigfusson "under en tid fört dialog om ledarskapet för kontoret men inte nått samsyn i den frågan". Närmare än så ville varken Zeqiraj eller Sigfusson förklara vad de inte hade kunnat komma överens om.
Flera av de borgerliga oppositionspolitikerna uttryckte att de inte ansåg att det fanns skäl att avsluta Sigfussons anställning. Men eftersom samarbetet mellan fastighetsnämndens ordförande och fastighetskontorets chefstjänsteman inte fungerade var de borgerliga överens med Zeqiraj (S) om att det i en politikerstyrd verksamhet då måste bli tjänstemannen som får lämna sitt jobb.
Som fastighetsdirektör fick Magnus Sigfusson bland annat ansvara för kommunens arbete med att ta fram det omdiskuterade förslaget om tillfälliga modulbostäder för flyktingar och nyanlända. Om Sigfussons roll i detta haft något att göra med att han tvingades sluta som fastighetsdirektör har ingen inblandad velat kommentera.
Hans nya jobb på Göteborgs stadsledningskontor, som direktör för stadsutveckling, blev ledigt i och med att företrädaren Christina Börjesson gick i pension i början av sommaren. På denna post hamnar Magnus Sigfusson på tjänstemannanivån närmast under de ledande politikerna i kommunstyrelsen.
Det är stadsdirektören Eva Hessman som har anställt honom och hon säger i en kommentar:
"Magnus har en gedigen erfarenhet inom området stadsutveckling och stor kunskap om stadens verksamheter och de utmaningar som vi står inför".
Själv utvecklar Sigfusson för GP vad jobbet går ut på:
– Jag ska leda och samordna stadsutvecklingsfrågorna i Göteborg, jobba med helhetsnivån så att slutresultatet blir så optimalt som möjligt för göteborgarna och alla som verkar i staden.
Men du får ingen formell beslutanderätt över din efterträdare som fastighetsdirektör eller stadsbyggnadsdirektören, eller hur?
– Nej, så fungerar inte kommunens organisation. Det är politikerna i fastighetsnämnden som styr fastighetskontoret och byggnadsnämnden som styr stadsbyggnadskontoret. Över dem är det sedan kommunstyrelsen (och kommunfullmäktige) som styr, säger Magnus Sigfusson.
Har din tanke hela tiden varit att fortsätta jobba inom Göteborgs stad?
– Nja, det kan jag inte säga, men det har varit min personliga önskan. Jag har trivts i alla tidigare roller jag har haft i kommunen.
Nämn några saker som du tycker är särskilt viktiga i Göteborgs stadsutveckling.
– Det är på två nivåer. Den första är stadens rum, alla de platser och utrymmen där vi alla vistas, de får inte vara segregerade, alla ska få plats. Och vi som jobbar i kommunen ska inte vara smakdomare. Vad som är fult och snyggt får betraktaren avgöra.
– Den andra saken är det som är viktigast just nu, när så mycket nytt ska planeras och byggas i stan. Hur vi ska få den processen att fungera, hur vi får göteborgarna och alla aktörer, som byggarna, att vara överens om vart vi ska i vår stadsutveckling, det är jätteviktigt, säger Magnus Sigfusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.