Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Personer avvisade vid Åkessons tal

Under valrörelsens slutspurt i Göteborg blev det bitvis rätt stökigt. När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade på Kungstorget fick ett par motdemonstranter avvisas från platsen.
Senare omhändertogs också två personer för äggkastning. Enligt åskådare på plats var attacken riktad mot en av Sverigedemokraternas bilar.

I morgon, söndag, är det val och i samband med valspurten har polisen haft extra mycket närvaro i staden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har i uppgift att vara synliga och behjälpliga på de olika valplatserna inför valet, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Hans bild är att läget har varit lugnt i Göteborg dagarna innan valet och att den spända stämningen inför valet inte har inneburit fler ingripanden från polis.

Under lördagen har flera politiker-toppar besökt Göteborg så som Annika Strandhäll (S), Per Bolund (MP), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD) och Margot Wallstöm (S). När Jimmie Åkesson höll tal på Kungstorget trappades däremot stämningen upp något i samband med en motdemonstration.

"Roat sig med att kasta ägg"

– Ett par stycken har blivit avvisade då de stört de allmänna ordningen och inte hörsammat det polisen har sagt. Då har vi rätt enligt polislagen att flytta på dem och peka med hela armen, säger Christer Fuxborg.

Utöver de som avvisats från platsen har motdemonstranter använt sig av högtalare som de blivit tillsagda att ta ner, då även det stör ordningen.

Tumult har dessutom uppstått i samband flera personer visiterats då de vägrat lämna området.

– Vi har rätt att visitera människor som befinner sig på plats och som stört den allmänna ordningen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Två personer är dessutom omhändertagna på platsen.

– De har roat sig med att kasta ägg. Vi har två gripna för detta i nuläget, sade Thomas Fuxborg, som senare meddelar att polisen ändrat aktionen till att personerna i fråga är omhändertagna.

Bild: Läsarbild

"Båda var maskerade"

Polisen kan i nuläget inte gå in på vilken grupp som stod för äggkastningen eller vem den var riktad mot, men kastningen har skett efter det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lämnat platsen.

Enligt ett vittne var det två yngre personer som låg bakom det hela, i ett skede då mötet alltså var över.

– I samband med det kommer en kille med EU-moppe med en tjej bakom. Båda var maskerade och hade hjälm, berättar en man som var där som åskådare.

– De kastade mot SD-bilen. Minst tre ägg hann de få i väg.

De två försökte sedan fly på mopeden men stoppades alltså av polisen. Enligt vittnet på plats blev en representant från partiet träffad.

– Det var en kille i en fin mörk kostym. Han kom fram och frågade vem som hade kastat. Han var inte förbannad eller något, utan ville bara veta, säger vittnet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.