Personalen vill ha Malin Broberg som ny rektor

Hörandeförsamlingen, med representanter för anställda och studenter, har gjort sitt val. De vill se Malin Broberg som ny rektor för Göteborgs universitet. Men kritiken mot bristen på öppenhet finns kvar.
– Som den här processen gått till kan vi aldrig veta vilka andra kandidater som fanns, säger Jenny Nyström, ordförande i församlingen.

ANNONS
|

Rekryteringen av ny rektor till Göteborgs universitet är inne i sitt slutskede. Den 20 januari träffas universitets styrelse för att bestämma vem man ska rekommendera till regeringen, som fattar det formella beslutet.

En del i processen är att lyssna av vem hörandeförsamlingen – ett rådgivande organ med 70 representanter för lärare, övrig personal och studenter – vill se som ny rektor.

Som GP tidigare berättat har 13 personer ur gruppen i ett brev framfört kritik om bristande öppenhet: gruppen har bara fått reda på vilka de två slutkandidaterna är, och ingenting om vilka andra som sökt.

Inte vilken chef som helst

Jenny Nyström konstaterar att en rektor är både myndighetschef och akademisk företrädare, så det inte är vilket chef som helst det handlar om.

ANNONS

– För ett lärosäte är det här viktiga frågor. Det kanske ter sig konstigt för omvärlden, men det kollegiala inflytandet är väldigt viktigt. Det handlar om att värna akademisk frihet, säger hon.

Hur spridd är den här kritiken?

– Det finns en del i hörandeförsamlingen som är väldigt kritisk och andra delar som inte är lika kritiska. Som helhet skulle jag säga att det finns det en kritik mot hur processen gått till.

Under onsdagsförmiddagen hade gruppen ett möte med universitetsstyrelsens ordförande Peter Larsson, där man lyfte kritiken. Jenny Nyström säger att det blev en bra dialog och att det fanns ”ett intresse för synpunkterna som framfördes”.

– Sedan får vi väl se hur man tänker i framtiden.

Tio röstade blankt

Men för den aktuella rekryteringen innebär det ingen förändring: hörandegruppen kunde bara välja på att rösta för någon av slutkandidaterna eller rösta blankt.

– Det som kunde skett annars är väl att hörandeförsamlingen hade rest sig upp och gått. Men det gjorde man inte, säger Jenny Nyström.

Inför omröstningen frågades de två kandidaterna ut under en timma vardera. Frågorna rörde allt från ledarskap till universitetets ekonomi och studenternas situation.

– Båda gjorde väldigt bra ifrån sig, de hade mycket bra svar. Det var en bra dialog.

ANNONS

I den slutna omröstningen som följde fick Malin Brobergs 36 röster och Åke Ingerman 19 röster. 10 representanter röstade blankt.

Hur tolkar du att det blev så många blankröster?

– En blankröst går inte att tolka. Det vi hade att ta ställning till var vilken av kandidaterna som passade bäst, om man inte ville rösta på någon av dem röstade man blankt. Det kan också vara ett uttryck för att man är missnöjd med processen, men det vet vi inte, säger Jenny Nyström.

Tvivlen finns kvar

De medlemmar i hörandegruppen som kritiserat den slutna processen har bland annat pekat på att vem som än blir rektor, så kommer den personen att ha ett begränsat stöd eftersom man aldrig kommer att kunna veta om det var den bästa möjliga kandidaten.

Jenny Nyström håller med om att den risken kan finnas.

– Det finns alltid en risk, men eftersom Malin Broberg ändå fick majoritet av rösterna så kan man ju säga att det finns stöd för henne.

LÄS MER:De slåss om att bli ny rektor på universitetet

LÄS MER:Kravet: Gör om rektorsrekryteringen på Göteborgs universitet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS