Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Träd lyfts i Haga. Bild: Julia Back Jonsson
Träd lyfts i Haga. Bild: Julia Back Jonsson

Person polisanmäld för misshandel mot Västlänksarbetare

Sedan i somras har Trafikverket polisanmält ett 60-tal incidenter där personer som jobbar med bygget av Västlänken har hotats och trakasserats. Den senaste anmälan rör en person som ska ha gått till fysiskt angrepp mot en Västlänken-arbetare.
– Det här är toppen på ett isberg. Nu får det vara nog, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Det var förra veckan som en person ska ha tagit sig in på ett inhägnat område i Haga. Personen ska sedan ha gått till angrepp mot en person som jobbade med flytten av träden längs Nya Allén, vilket SVT Väst var först med att berätta.

Händelsen har enligt Trafikverket polisanmälts och nu ryter verkets generaldirektör Eva Erixon i från.

– Nu är det nog. Vi har hamnat i en situation som är oacceptabel för våra medarbetare där man utsätts för hot, trakasserier, där man förstör säkerhetsutrustning och nu senast att en person har blivit misshandlad, säger Lena Erixon, generaldirektör vid Trafikverket, till SVT.

"Ringt hem och hotat medarbetare"

Sedan i somras har Trafikverket gjort omkring 25 polisanmälningar gällande ett 60-tal incidenter där personal som arbetar för Västlänken trakasserats och hotats, uppger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

LÄS MER: Västlänken-personal utsatta för hot och skadegörelse

– Det som från början var okvädingsord på sociala medier har nu utvecklats till någonting helt annat. Vår personal får hem varor som de inte beställt. Man har ringt hem och hotat medarbetare och entreprenörer som jobbar med Västlänken. De har fått telefonsamtal på kvällarna där någon säger att den vet var personerna bor och vilka familjemedlemmar de har, säger han.

Han beskriver situationen som horribel och att flera medarbetare har valt att lämna Västlänksprojektet på grund av att läget blivit för hotfullt.

– Vi har en demokratisk process i det här landet där regeringen tar beslut om att bygga ut infrastrukturen där det behövs, för att klara av den tillväxt som framför allt storstäderna har. Vi har i uppdrag att utföra det som regeringen bestämt och har inget med det reella belsutet att göra. Nu får det vara nog med att angripa de som försöker göra ett bra jobb, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.