Per Eckerdal – ny biskop på 60-årsdagen

ANNONS
|

I det slutliga valet slog Per Eckerdal ut ende kvarvarande konkurrenten Staffan Grenstedt och det med en rejäl övervikt, nämligen 58,2 procent av rösterna mot 41,8.

Eckerdal, idag arbetande styrelseordförande i Bräcke Diakoni, har under valperioden avancerat från tredje plats i första provvalet till vinnare. Han tillträder 1 september.

- Jag känner mig glad och överväldigad av de stöd jag fått av elektorer och präster. En huvuduppgift för mig blir nu att lära känna församlingarna som ser mycket olikas ut in detta stora stift samt jobba för att ytterligare öka kyrkans närvaro i samhället. Vi måste ha ett brett samhällsengagemang.

ANNONS

Per Eckerdal menar också att man måste vitalisera gudstjänsten och utvidga församlingarnas kontaktytor. Han konstaterar att det sociala arbetet i församlingarna blir allt viktigare inte minst i ett stift där man har både storstad och landsbygd.

– Vi har som tradition att kyrkan har en nära kontakt med enskilda men vi måste nu också bli mer medvetna om och engagera oss i de strukturella problem som finns i samhället, alltså bli mer engagerade i samhällsfrågor.

Per Eckerdal menar att engagemanget från kyrkans sida i samhällsfrågorna bör kunna bli ännu större än idag.

– Kyrkan måste vara politiskt engagerad. Påskuppropet är ett bra exempel på kyrkans samhällsengagemang och vi kan upptäcka glapp i samhällsbygget där vi kan ge röst åt människor i kläm.

Per Eckerdal är mycket medveten om de konflikter som finns inom Göteborgs stift men menar att man inte får sopa saker under mattan:

- Vi får inte vara rädda för konflikter, konstaterar den blivande biskopen, som också är glad att kyrkan givit besked att man vidgar äktenskapsbegreppet och godkänner samkönade äktenskap.

Ålder: 60 år

Bostad: Göteborg, Ramberget.

Civilstånd: Gift fyra egna barn, två bonusbarn samt sex barnbarn

Jobb: Arbetande styrelseordförande Bäcke Diakoni. Från 1/9 biskop i Göteborgs Stift

Bil; VW Passat Variant Diesel

Läser: Tony Blairs memoarer.

Fotnot: Är yngre bror till Lars Eckerdal som var biskop i Göteborg 1991-2003. En gång tidigare har två bröder blivit biskopar i Göteborgs Stift, nämligen Eric Benzelius 1726-1731 och Jacob Benzelius 1731-1744.

ANNONS