Per-Arne tjänar 23 kronor i timmen: "Borde höjas"

Inför valet fick ett 50-tal personer med funktionsnedsättningar chans att ställa sina lokala politiker mot väggen. Frågorna handlade om allt från stressande busschaufförer till låg ersättning för daglig verksamhet.
I publiken lyssnade Per-Arne Andersson – men hur politikerna än la ut texten lyckades ingen rubba hans beslut.
– Jag vet hur jag ska rösta – men det är hemligt, säger han med en belåten min.

ANNONS
|

Under våren och sommaren har man på Mandolingatans boende med särskild service haft en studiecirkel med fokus på valet.

Som final anordnades ett event där företrädare för samtliga partier i kommunfullmäktige kom till Växthuset i Västra Frölunda för att frågas ut och berätta om sitt partis politik.

Runt 50 förväntansfulla åhörare fanns på plats.

Per-Arne Andersson och Lars Mathiasson som deltagit i studiecirkeln var laddade inför mötet och berättade för GP vad de tänkte fråga om.

”Höj ersättningen för daglig verksamhet!” Det var Per-Arne Anderssons budskap vid eventet med politikerna.
”Höj ersättningen för daglig verksamhet!” Det var Per-Arne Anderssons budskap vid eventet med politikerna. Bild: Anders Ylander

– Kollektivtrafiken. Jag tycker att det borde gå fler bussar i rusningstrafik. I bland får man vänta så länge, förklarade Per-Arne som också trodde att chaufförerna var stressade.

ANNONS

– Ofta har de så bråttom att man knappt hinner sätta sig innan bussen kör vidare. En gång ramlade jag när bussen åkte iväg, men det gick ganska bra. Helst åker jag taxi, säger han.

Ramperna som ska vara till hjälp vid på- och avstigning på spårvagnar hade duon också synpunkter på.

– Texten som förklarar hur rampen fungerar kan vara knepig att förstå – om nu rampen fungerar, det gör den inte alltid, säger Per-Arne och får medhåll av Lars.

Göteborgspolitiker mot väggen i Växthuset: Sabina Music (C), Jens Adamik, (L), Marina Johansson (S), Jennifer Merelaid Hankins (V), Klara Holmin (MP), Andreas Fock (KD), Åsa Hartzell (M), Agneta Kjaerbeck (SD), Denise Cresso (FI) och Sten Höij-Svensson (D).
Göteborgspolitiker mot väggen i Växthuset: Sabina Music (C), Jens Adamik, (L), Marina Johansson (S), Jennifer Merelaid Hankins (V), Klara Holmin (MP), Andreas Fock (KD), Åsa Hartzell (M), Agneta Kjaerbeck (SD), Denise Cresso (FI) och Sten Höij-Svensson (D). Bild: Anders Ylander

”Smartare med skjutdörrar”

Lars Mathiasson ville också passa på att fråga politikerna om dörrarna på boendet och förklarade genom sin stödassistent Qiong Vong:

– Har man hjälpmedel som rullstol eller rullator kan det vara svårt att komma in. Det vore smartare med skjutdörrar. Det är mitt förslag, säger Lars.

Per-Arne Andersson tycker att det är viktigt att rösta och är positiv till att politikerna kommer ut och berättar vad de vill åstadkomma.

– Jag är nyfiken av mig och vill veta, men ofta pratar politiker så krångligt att det är svårt att förstå. Jag tycker också att svaren på frågorna kan bli väldigt långa, analyserar Per-Arne Andersson.

Vill att ersättningen ska höjas

Till vardags sitter han i kassan i den lilla affären som finns vid den dagliga verksamhet som han besöker. Fyra dagar i veckan ger han sig i väg till sitt jobb.

ANNONS

– Jag tar betalt för varorna, säger han och berättar att det för många kan vara svårt att få pengarna att räcka nu när allt blivit så dyrt.

– Därför tycker jag att ersättningen ska höjas, betonar han.

Ersättning för heldag

Ersättningen för daglig verksamhet i Göteborg. Avser ”lön” för heldag, över fem timmar:

  • 2016: 53 kronor/dag.
  • 2017: 54 kronor/dag.
  • 2018: 109 kronor/dag.
  • 2019: 112 kronor/dag
  • 2020: 114 kronor/dag.
  • 2021: 114 kronor/dag.
  • 2022: 116 kronor/dag.

Källa: Göteborgs stad.

Ersättningen är den ”lön” han får. 116 kronor för en heldag, det vill säga över fem timmar.

Något konkret svar på frågan om ersättningen ska höjas fick han inte från politikerpanelen – inte mer än att partierna har som mål och ambition att allt ska bli bättre.

Jo, ett besked fick han, förresten.

Att ersättningen i Göteborg har höjts från 2021 till 2022.

Med två kronor per dag.

– Den ersättningen ska mer ses som en uppmuntran som man får för att man går till sin dagliga verksamhet. Pengarna som täcker att man ska kunna klara sig och sitt uppehälle regleras på annat sätt, förklarade Åsa Hartzell (M), ordförande i Göteborgs stads nämnd för funktionsstöd.

Både Per-Arne Andersson och Lars Mathiasson var nöjda med valeventet. Fikat var bra och det var trevligt att träffa vänner och politiker. Dock fanns viss besvikelse över att de inte hann ställa alla frågor som de och kompisarna i cirkeln knåpat ihop.

– Men de kunde ställa sina frågor till partierna som alla hade representanter på plats. Deras upplevelse var att man från en del partier engagerade sig i deras frågor, medan man från andra inte gjorde det, summerar stödpedagogen Julia Jakobsson.

ANNONS

LÄS MER:Familjen i chock över att Max korttidsboende dras in

LÄS MER:Eva saknar minne – blir av med assistenterna när kommunen skärper kraven

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS