Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Pentagon: Vi har dödat IS-terrorist från Göteborg

En göteborgare som anslutit sig till terrororganisationen IS har dödats i ett amerikanskt bombanfall, enligt Pentagon. Mannen är i 25-årsåldern och ska ha tillhöt den inre kretsen i den Islamska staten.

På torsdagen gick USA:s försvarsdepartement Pentagon ut och berättade att två svenska medborgare dödats vid två olika flygbombanfall som genomförts av den amerikanska militären.
Bombningarna ägde rum i Bajar i Irak och den andra nära Ar Rayhaniyah i Libanon, den 16 mars.

De var en del av en pågående militäroperation som går ut på att oskadliggöra både IS- och al-Qaida-anhängare som planerar att attackera västvärlden
– Bägge luftangreppen gjorde att IS förlorade motiverade terrorister som visat prov på ledaregenskaper, säger Steve Warren, talesmannen för koalitionen mot Islamska staten, enligt CNN.
– Vi riktar insatserna mot celler, grupper och individer som planerar att exportera terrorism, fortsatte han.

Mannen, som dog vid anfallet mot Ar Rayhaniyah, enligt Pentagon, är göteborgare. Han är i 25-årsåldern och utvandrade från Sverige till Syrien den tolfte oktober i fjol. Innan dess ska han ha bott på flera olika adresser i Göteborg.
Enligt Pentagon ska mannen i 25-årsåldern vara ansluten till jihadistorganisationen IS. Han ska ha haft titeln vice emir för Anwar al-Awlaki-brigaden. Det är en brigad som är döpt efter en amerikansk muslimsk imam som stod nära terrornätverket al-Qaida.

Enligt skatteverket ska mannen ha en son i förskoleåldern. På en Facebooksida kan man läsa att han var fotbollsspelare och att han efter att han anslöt sig till IS har varit med i propagandafilmer för jihadisterna. I filmerna uppmanade han andra att ansluta sig till terrornätverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.