Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Pensionärerna jublar över nya beskedet

Många pensionärer har känt sig omyndigförklarade under pandemin. Nu jublar de över de ändrade rekommendationerna för 70-plussare.
– Vi känner oss som fullvärdiga människor igen, säger Lena Gustafsson på SPF Göteborg.

De äldre har burit en tung börda under pandemin. 70-plussare har löpt störst risk att bli livshotande sjuka av covid-19 och de har haft hårdast restriktioner.

Många har levt mer eller mindre isolerade i sina hem och det har varnats för ökad psykisk ohälsa i gruppen.

Regeringens besked på torsdagsmorgonen att de särskilda restriktionerna nu hävs för äldre möts därför av lättnad och jubel.

– Äntligen! Nu är det inte bara vi som är utpekade, utan även 20-50-åringarna får jobba för att ta ansvar för att hålla nere smittspridningen, säger Tommy Emanuelsson, ordförande för PRO i Göteborg.

LÄS MER: Nya rekommendationer spås för 70-plussare

Har era medlemmar känt sig utpekade?

– Ja. Dessutom såg man ju hur ungdomar och andra inte brydde sig, utan fortsatte sina liv. Dom äldre blev man väldigt besviken när man såg bilder från krogmiljöer, där de inte verkar tänka att det pågår en pandemi, säger han.

Blir det hämtning på förskolan och julfirande med släkten nu?

– Det är för tidigt att säga. Jag tror inte vi kommer springa man ur huse och gå på krogen, vi har respekt för pandemin och det är trots allt vi som mår sämst om vi blir sjuka. Har vi nu stått ut i ett halvår så kommer vi att tänka oss för innan vi ger oss ut och umgås.

Riskerar fler av era medlemmar att drabbas av svår covid-19 nu?

– Inte mer än tidigare. Jag hoppas att vi får med oss de yngre. I bästa fall blir det en tankeställare att alla i samhället ska hålla igen.

Något direkt firande blir det inte tal om.

– Den här pandemin är långt ifrån över. Inget har ändrats annat än den där sista meningen i restriktionerna, att 70-plussare ska hålla sig ifrån andra människor. Nu kanske jag kan kalla till ett höstmöte utan att känna mig som en brottsling.

LÄS MER: Virusutbrottet har förändrat allt för aktiva äldre

LÄS MER: Isoleringen börjar bli påfrestande för många äldre

SPF-ordföranden i Göteborg gläds

Lena Gustafsson, ordförande för SPF i Göteborg, är lika glad hon över beskedet.

– Min första reaktion är naturligtvis glädje över att vi nu behandlas som alla andra i samhället. Vi har tagit en väldigt stor del av restriktionerna, många äldre har suttit isolerade och mått dåligt. Nu kan vi gå och handla och åka kollektivt, med samma restriktioner som alla andra.

Hon menar att smittrisken finns kvar, men att var och en nu har samma ansvar.

– Jag har också barn och barnbarn, men kommer givetvis att följa restriktionerna och hålla avstånd. Var och en har sitt ansvar, vare sig man är 15, 30 eller 75, nu är det ingen skillnad.

Hon hoppas att de äldre nu ska kunna återerövra sitt sociala liv.

– Vi har känt oss omyndigförklarade. Nu har vi fått tillbaka vår myndighet.

LÄS MER: Så här ska 70-plussare leva nu - särskilda råden slopas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.