En patient från Sahlgrenskas rättspsykiatriska klinik ska ha knivskadat en anställd på ett boende för psykiskt funktionsnedsatta personer i veckan. Denne ska ha fått opereras akut.
En patient från Sahlgrenskas rättspsykiatriska klinik ska ha knivskadat en anställd på ett boende för psykiskt funktionsnedsatta personer i veckan. Denne ska ha fått opereras akut. Bild: Jonas Lindstedt

Patient från Rågården knivskadade personal

En patient från den rättspsykiatriska kliniken Rågården har knivskadat en anställd på ett boende. "Denna synnerligen ovanliga och allvarliga händelse har givetvis varit omskakande för Rättspsykiatrin och vi beklagar verkligen det inträffade", skriver verksamhetssamordnare Nina Agersand i ett mejl.

ANNONS

Under tisdagen inträffade en allvarlig händelse där en patient från Sahlgrenskas rättspsykiatriska klinik Rågården var inblandad. Patienten hade då permission från sluten vård och var placerad på ett boende för psykiskt funktionsnedsatta personer i Jönköpingstrakten.

Under förmiddagen ska hen ha knivskurit en ur personalen allvarligt. Enligt uppgifter till GP ska den anställde ha opererats akut och därefter hamnat på en intensivvårdsavdelning.

Från Rågårdens håll är man fåordig om händelsen.

"Vi har varit i kontakt med det aktuella boendet där händelsen inträffade och kommunicerat kring om det fanns några indikationer kring patienten att något allvarligt skulle kunna inträffa. Förundersökningssekretess gäller så detaljer i ärendet kan inte lämnas på detta stadium", skriver Nina Agersand, verksamhetssamordnare på Rågården, i ett mejl till GP och fortsätter:

ANNONS

"Det är dock synnerligen allvarligt att en människa som arbetar på ett boende för att ge stöd och hjälp blir drabbad på detta sätt och det åligger nu givetvis även Rättspsykiatrin att mycket noggrant genomlysa händelsen."

Händelsen ska analyseras

Rågården har skrivit en avvikelserapport och även påbörjat ett arbete med att kartlägga händelsen i syfte att förhindra att något liknande inträffar igen. All personal inom den rättspsykiatriska verksamheten har informerats om det inträffade.

Nina Agersand skriver vidare att det är en väsentligt del av deras uppdrag med rättspsykiatriskt dömda patienter att de ska kunna vistas ute i samhället utan att återfalla i brottslighet.

"Strukturerade riskbedömningar görs regelbundet och även vid vistelser utanför sjukhuset. Denna synnerligen ovanliga och allvarliga händelse har givetvis varit omskakande för Rättspsykiatrin och vi beklagar verkligen det inträffade. Fortsatta kontakter med aktuellt boende kommer att äga rum."

ANNONS