Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Passa på och njut – så länge stannar solen

Uteserveringssäsongen är inne i sitt slutskede och det gäller att passa på. Det blir bara sol i några dagar till – sen kommer ruskvädret.

Fram till 31 oktober får man servera mat och dryck på uteserveringar i Göteborg. Enligt nuvarande prognoser är det emellertid nu man ska passa på, om man vill få sig något gott i solen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Idag blir det bara sol! Anledningen är att torr och frisk luft kommit ner med nordliga vindar, berättar Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Han lägger dock in en brasklapp:

– I natt ser det ut att bli betydligt lägre temperaturer. I trakterna kring Borås och Sjuhärad finns det risk för att temperaturerna rör sig ner mot nollan. Risken är liten, temperaturerna kommer troligen hålla sig på plussidan, men det finns en risk.

Bara sol – förutom en dag

Solen kommer visa sitt finna ansikte nästan oavbrutet, till och med måndag. Sen vänder den kappan efter vinden.

– Fredag blir också soligt. Dagstemperaturerna kommer ligga på 12-13 grader med måttliga nordliga vindar, men sen mot helgen kommer ett område med regn som rör sig in västerifrån. Det är oklart om det når Göteborg, men det kommer troligtvis bli mestadels molnigt under lördagen.

Därefter blir det fint väder igen.

– Under söndagen kommer det torr luft igen och solen kommer fram. Det kommer vara lite kyligare, men ändå soligt. Möjligtvis lite lägre temperaturer på söndagen, runt 10 grader ungefär, förtydligar Forecas meteorolog.

Så fortsätter han:

– Måndag ser också ut att bli fortsatt soligt, men sen kan det bli lite ostadigare resten av veckan. Så ser det ut i nuläget i alla fall.

Hur pass mycket ostadigare blir vädret?

– Det ser ut att bli ett omslag från tisdag med flera områden med regn, lägre temperaturer och rätt så mycket blåst.

Så man ska passa på nu?

– Ja, verkligen! Man får passa på att suga in den sista solen innan den tappar energin helt och hållet, avslutar Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca, och skrattar.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.