Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S) och Daniel Bernmar (V) tar starkt avstånd från Moderaternas förslag om tiggeriförbud.

Partiernas hårda kritik mot Moderaternas tiggeriförslag

Efter Moderaternas förslag om att införa tiggeriförbud i centrala Göteborg kommer nu stark kritik, både från höger och vänster. Liberalerna meddelar att de inte kommer stödja förslaget och S, MP och V förkastar det helt.

Ett slag i luften. Helt förkastligt. Ett riktigt dåligt förslag. Så lyder kritiken efter att Moderaterna i Göteborg meddelade att de på onsdagens kommunstyrelsesmöte kommer förslå ett tiggeriförbud i centrala Göteborg. Något GP också berättade om under måndagen. Partierna på vänsterkanten var inte sena med att döma ut förslaget. Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) menar att förslaget är en kopia på Moderaterna i Vellinges förslag.

– Jag är inte imponerad. Det är ett riktigt dåligt förslag. Jag har sagt det förut att förbjuda människor i nöd är oanständigt och helt orimligt. Det är något som jag aldrig kan ställa upp på. Det är den anständiga sidan om saken. Den andra är att jag uppriktigt inte tror att ett förbud skulle lösa några problem. Det skulle dessutom vara dyrt och svårt att genomföra.

LÄS ÄVEN: Moderaterna vill förbjuda tiggeri i city

"Det här fungerar ju såklart inte"

Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet, är inne på samma sak.

– I grunden är det inte klädsamt att försöka komma åt fattigdom på det här sättet. Det är inte värdigt att försöka få bort fattigdom genom att förbjuda det. Vi ska ju absolut jobba för att minska fattigdom men det här fungerar ju såklart inte. 

Hur ska man göra i stället?

– Vi vill jobba med att avhjälpa den nöd EU-migranter känner, som det här förslaget i första hand riktar in sig på. Vi vill avhjälpa mödan och kräva att länderna de här medborgarna kommer ifrån tar större ansvar. Men det finns ingen anledning att förbjuda tiggeriet. Det är ett slag i luften.

Ann-Sofie Hermansson säger även hon att det är viktigt att jobba på en internationell nivå för att långsiktigt kunna minska problemet med tiggeri.

– Vi samverkar ju redan och har en dialog med Rumänien och Bulgarien och jag är övertygad om att vi kommer kunna hitta lösningar men det här är ingen quick fix och det måste man förstå.

LÄS ÄVEN: M-förslag om tiggeriförbud får kritik som "ohederligt"

L stödjer inte

Rumäniens president, Klaus Johannis, kommenterade problemet med tiggeri till GP under förra veckans EU-toppmöte. Även han ansåg att problemet måste lösas genom samverkan.

– Jag är övertygad om att det här problemet kan bli löst, men den enda lösningen är om regeringarna jobbar tillsammans, om de har gemensamma program för de här människorna. Då är jag helt övertygad om att det här kan lösas. 

Liberalerna låter genom sin pressekreterare meddela att de heller inte kommer att stödja förslaget. Partiet kommer under onsdagens kommunstyrelse att lämna in ett yttrande där de motiverar sin hållning i frågan. 

Se GP:s intervju med Rumäniens president, Klaus Johannis, här:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.