Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Månförmörkelse Bild: Sebastian LaMotte
Månförmörkelse Bild: Sebastian LaMotte

Partiell månförmörkelse inträffar ikväll

Under tisdagskvällen finns det både chans till att se en partiell månförmörkelse och planeterna Jupiter och Saturnus. Hitta en plats med klar sikt och var beredd från och med kl 22.

Under tisdagskvällen kan det vara läge att kasta ett extra öga mot himlen. Det kommer nämligen både att inträffa en partiell månförmörkelse och finnas chans till att se planeterna Jupiter och Saturnus. Med start vid 22-tiden och ett tag framåt äger förmörkelsen rum.

En partiell månförmörkelse innebär att jordens skugga faller över månen, som därmed blir delvis förmörkad.

– Jordens skugga i rymden är så lång att den når fram till månen. Det kan bara hända vid fullmåne, men det händer inte varje gång det är fullmåne, säger Marie Rådbo, astronom och tidigare verksam vid Göteborgs Universitet.

Det finns goda chanser till att se den partiella månförmörkelsen i Göteborgsområdet.

– Klart väder och fri sikt mot sydost och syd, är bästa förutsättningar för att se månförmörkelsen.

Bäst chans till att se den partiella månförmörkelsen är det kl 23.21, då månen ska vara som mest förmörkad, uppger Populär astronomi. Vid 01.00 ska jordens skugga ha dragit sig bort ifrån månen och det hela vara över.

– Det brukar alltid att vara mest spännande att se början, säger Marie Rådbo.

Statistiskt sett kan det ske en partiell månförmörkelse en gång per år, men det är inte alltid denna går att se i Sverige, eller att den i verkligheten inträffar varje år.

Jupiter och Saturnus

Det finns också chans att se planeterna Jupiter och Saturnus under kvällen, eftersom de befinner sig i ungefär samma bana som jordens måne. Saturnus ska synas som en liten och gul stjärna och Jupiter ska visas som ett starkare sken. Båda återfinnas till höger om månen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.