Parning förbereds på stängda museet

Tända ljus, choklad och musik? Nja, innanför Sjöfartsmuseets numera låsta dörrar ser synen på romantik lite annorlunda ut. Just nu arbetar museets marinbiologer hårt för att skapa den perfekta miljön för parning – mellan koralldjur.

ANNONS
|

I ett och ett halvt år har Sjöfartsmuseet och dess akvarium nu hållit stängt. Kanske är det lika bra att dörrarna är stängda och låsta just nu. Innanför dem förbereds nämligen intima möten.

LÄS MER:Många tog farväl av Sjöfartsmuseet

Just nu arbetar Jens Ulvås och David Sällström, marinbiologer på Sjöfartsmuseet Akvariet, med ett forskningsprojekt för att få koralldjur att para sig.

Oj då. Men först och främst, vad är ett koralldjur?

– Koraller är ryggradslösa djur som antingen kan leva solitärt eller bilda korallrev där koraller lever i kolonier. I våra ögon är de ju väldigt växtlika och sitter fast på något hårt så jag kan tänka mig att många har svårt att tänka sig att de är djur, säger Jens Ulvås.

ANNONS
Jens Ulvås, bakom museets just nu lyckta dörrar.
Jens Ulvås, bakom museets just nu lyckta dörrar. Bild: Sjöfartsmuseet Akvariet

Man kan få korallerna att "föröka sig" genom att bryta av en bit korall och sätta vid en ny sten, men problemet är då att den nya korallen har samma genetiska uppsättning som den gamla.

– Ur bevarandeperspektiv är det inte jättebra, det blir kloner av samma organism. Man får inte den genetiska variationen som behövs, säger Jens Ulvås.

Varför behövs det en variation?

– De flesta känner igen begreppet inavel. När den genetiska variationen inte är stor kan vissa egenskaper som inte är så bra för arten uttrycka sig. Efter ett par generationer kanske flera individer inte fortplantar sig längre till exempel.

LÄS MER:Sjöfartsmuseet försenat – öppningen skjuts till 2022

Koralldjur parar sig genom att släppa könsceller i form av ägg och spermier i vattnet. Ofta sker det bara en gång om året, och för att det ska bli något gäller det att alla släpper könscellerna samma dag. När ägget och spermien möts bildas en korallarv som driver omkring i havet tills den träffar ett hårt underlag och kan bilda en så kallad korallpolypen.

Koraller i det vilda vet när de ska släppa sina könsceller tack vare årstidsmarkörer som solljusets intensitet och temperaturen i vattnet. Därför måste marinbiologerna "lura" koralldjuren som lever i akvariet genom att tända och släcka lampor vissa tider, värma upp eller sänka vattentemperaturen och påverka rörelserna i vattnet för att efterlikna strömmar.

ANNONS

Allt kan göras via en dator.

LÄS MER:Sjöfartsmuseets ombyggnad får spränga budgeten

– Vi hoppas att vi inom ett par månader har kommit till det datum då korallerna släpper könscellerna, säger Jens Ulvås.

Korallreven riskerar att försvinna

Sjöfartsmuseet ska tillsammans med andra akvarier i Europa bygga upp en genbank för korallerna, för att bland annat se över möjligheterna att para dem med varandra.

– Om det till exempel finns en från Frankrike kan vi se till att de träffar varandra. Det handlar om att arterna bevaras och inte dör ut, säger Jens.

Koraller utgör en viktig miljö för andra djur i haven; korallrev är både mat och gömställen och många varelser är helt beroende av att reven finns kvar.

Men revens existens är hotad.

– Korallerna har det väldigt tufft på grund av klimatförändringar och ökade halter av koldioxid. Det blir varmare i tropiska hav och havet försuras, säger Jens Ulvås och fortsätter:

– Vår genbank blir en backup med de här arterna levande i fångenskap.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS