Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Parkour och dans på Kanaltorget

Livliga och aktiva ungdomar har tagit kommandot över Kanaltorget med parkour, dans och skateboard. Men knarklangningen pågår fortfarande öppet borta vid Älvrummet.

I år har Göteborgs stads Trygg centrum, närpolisen och Social resurs gjort en storsatsning för att Kanaltorget ska bli en trygg och skön plats att vara på för alla.
Och det är fullt ös på parkouranläggningen mitt på Kanaltorget när GP kommer på besök. Barn och ungdomar springer upp på avstampet gör frivolter och klättrar uppför plank, för att sedan hoppa ner till nästa avsats för att göra ny frivolt mitt i luften för att landa på en träbox. 
Tim Wremstad, 16 år, står och laddar inför avstamp.
- Det handlar om den mentala biten när man vet att det inte finns en tjock matta inunder, säger han och sätter fart och sätter omgång efter omgång, medan kompisarna filmar hans bedrifter.
Markus Karlsson från Helsingborg är med sina 25 år äldst och veteran i gänget. Han har hållit på med parkour och freerunning i åratal.
- Parkour är en holistisk disciplin i en urban miljö där man ska ta sig fram så effektivt som möjligt, säger Markus Karlsson, och förklarar att parkour fortfarande har lite av undergroundstämpel över sig men att det numer utövas av allt fler.
De liknar olympiska atleter – men det här kommer aldrig att bli en olympisk gren tror Markus Karlsson.
- Nej, för då kommer det att bli regler för hur det ska vara, och då försvinner nyskapandet och friheten, säger han.

Freestyle och applåder


Ett gäng dansare som arbetar som kultursommarjobbare i Göteborg är stationerade till Kanaltorget några gånger under de veckor som de sommarjobbar.
- Vi dansar och underhåller på flera platser över stan, och just här på Kanaltorget är det kanske lite mindre publik, säger Melvin Lundqvist.
- Fast det är ju tänkt att vi ska ta dansen till just flera olika ställen i Göteborg, säger Aly Bobo.
De dansar allt från klassisk balett till hiphop och freestyle och drar igång en show med samma fysiska glädje som man kan se i tv-programmet So you think you can dance? Frivolter, perfekt synkad koreografi och skön attityd så både publik och förbipasserande spontant börjar applådera.

Knarklangarna kvar vid Älvrummet


Det var nog så här myndigheterna hade tänkt sig med insatsen för att göra Kanaltorget till en skönare plats.
Men tråkigt nog hänger langarna fortfarande vid bänkarna vid Älvrummet gör sina knarkaffärer helt öppet.
Sådant ger Kanaltorget dåligt rykte.
- Jag pratade med ett par poliser häromdagen som tycker att det har blivit mycket bättre nu med alla aktiviteter. Det där dåliga ryktet har även smittat av sig på skatarna, även om vi inte har med saken att göra. Vi är ju här för att åka, säger Tobias Levin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.