Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Selda och Vedat Korkmaz kör ut fikabröd och godis varje vecka till vårdpersonal runt om i Göteborg. Detta tack vare bidrag från andra privatpersoner och från företag. Bild: Havva Sak
Selda och Vedat Korkmaz kör ut fikabröd och godis varje vecka till vårdpersonal runt om i Göteborg. Detta tack vare bidrag från andra privatpersoner och från företag. Bild: Havva Sak

Paret Korkmaz bjuder vårdpersonalen på fredagsfika

För fyra veckor sedan delade föräldralediga Selda Korkmaz ut 100 bullar till vårdpersonalen på Sahlgrenska som en uppskattning för det jobb de gör. Nu har hennes initiativ växt och i dag fredag fick elva olika ställen i Göteborgstrakten en god fredagsfika.
– Alla kan hjälpa till och göra något, säger Selda Korkmaz.

I dessa annorlunda och tuffa tider när äldre inte får vara ute bland folk, och sjukvårdspersonalen går på knäna. Då finns det eldsjälar som ställer upp för att göra livet lite roligare och lättare.

Selda och Vedat Korkmaz från Hisingen är ytterligare några av dem som vill stötta vårdpersonalen. För fyra veckor sedan delade Selda ut 100 bullar till vårdpersonalen på Sahlgrenska som ett sätt att visa uppskattning för det jobb de gör.

LÄS MER: Flydde för sitt liv och fick hjälp av byn – nu ger Ahmad tillbaka

När hon sen berättade om det på Instagram var det många som också ville vara med och stötta. Folk swishade pengar så de kunde handla ännu mer godsaker. Förutom att stötta vården, vill de även hjälpa bagerier att överleva.

– Vi vill köpa från lokala handlare och bagerier för att även stötta dem, säger Selda Korkmaz.

För fyra veckor sedan fick personalen på Sahlgrenska 100 bullar, i dag fick 1 200 personer inom vården en god fredagsfika bland annat tack vare paret Korkmaz. Bild: Selda Korkmaz
För fyra veckor sedan fick personalen på Sahlgrenska 100 bullar, i dag fick 1 200 personer inom vården en god fredagsfika bland annat tack vare paret Korkmaz. Bild: Selda Korkmaz

"Alla kan hjälpa till och göra något"

En del godsaker får de till skänks, och resten får de köpa till rabatterat pris. Och de delar inte bara ut bullar, även tårtor, godis och kondisbitar får glädja vårdpersonalen.

När initiativet uppmärksammades på hennes Instagram, startade hon sidan "Peppfika" på Instagram. Där har de nu mellan 50 och 60 personer som swishar pengar så att de kan fortsätta med sin gärning, vilket hon uppskattar väldigt mycket.

LÄS MER: Restaurangen rycker ut för att hjälpa sjukvården

Vilka är det som får fika av er?

– Vi lämnar alltid till Sahlgrenska och Östra sjukhuset, men också till hemtjänsten, vårdcentraler och till ambulansen. Det är många ställen som hör av sig och vill ha fika.

Det är nu inte bara Selda och hennes man som som levererar, på fredagen fick tre kompisar rycka in och köra då det var mycket som skulle levereras.

– Den här veckan har 1 200 personer i Göteborgsregionen fått fikabröd.

Varför gör ni det här?

– För att visa uppskattning för det som de gör och ge dem motivation, säger Selda Korkmaz.

De kommer fortsätta att skänka

De har inga som helst planer på att sluta att köra ut fikabröd till vårdpersonalen.

– Så länge folk är med och swishar, och det uppskattas, fortsätter vi.

Och hon hoppas andra hänger på så att fler vårdinrättningar också kan få lite godsaker. Som de som jobbar på äldreboenden.

– Alla kan hjälpa till och göra något.

LÄS MER: 17-årige göteborgaren vill underlätta för riskgrupper i coronakrisen

LÄS MER: Volontärer hjälper restauranger, vårdpersonal och privatpersoner – genom lunchswish

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.