Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Jag ska vara där för att visa respekt. Det blir samtidigt ett avslut på en period i mitt liv" säger Parash Lama som ska gå på minnesceremonin på måndag. Bild: Privat

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Parash förlorade sin bror – vill nu hjälpa andra unga

Parash Lama har knivskarpa minnen från brandnatten där han förlorade sin bror, men tänker sällan på den.
– Det är inget som gör ont, inget som ger ångest. Numera är branden en händelse som jag försonats med.
Nu vill han hjälpa andra unga med hjälp av sina egna erfarenheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Parash Lama var 21 år i oktober 1998. Han fick 30-procentiga brännskador och hans två år yngre bror Norden omkom.

Under rättegången ett och ett halvt år senare frågade åklagaren hur han mådde.

GP har genom åren följt Parash Lama och andra ungdomar som överlevde branden. Hans tatuering är en bild av hans bror som omkom..

– Det är okej. Man får acceptera faktum. Livet är en hård grej, svarade Parash.

Ältar inte

Vid denna tid hade han redan varit med i många intervjuer, och framstod tidigt som lugn och reflekterande.

– Intervjuerna hjälpte mig att bearbeta min egen upplevelse av branden. För mig har det varit läkande. Fast i vissa perioder hade jag det jobbigare än vad det lät i intervjuerna. Min personlighet är inte en sådan som ältar och klagar. Jag har försökt att förmedla hopp och en positiv klang, trots det hemska som hänt.

Parash Lama blev engagerad i anhörigföreningen BOA ett drygt år efter branden. Då som ansvarig för ungdomssektionen. När välkända och omtyckta Iman Shakarchi gick bort i cancer på nyårsafton 2007 tog han över som ordförande.

"Man utsatte sig för väldigt mycket smärta genom arbetet i BOA, samtidigt fungerade det som bearbetning." Bild: Privat.

Ambassadör för drabbade unga

Han såg som sin uppgift att fungera som en ambassadör för andra drabbade ungdomar, och har varit en av föreläsarna i föreningen BOA.

– Man utsatte sig för väldigt mycket smärta genom arbetet i BOA, samtidigt fungerade det som bearbetning. Jag minns hur det kändes kring 2010/11; då hade lokalen blivit som mitt vardagsrum. Men de som kom dit en gång om året brast i tårar.

Ett halvår efter branden försökte Parash läsa på Komvux.

– Jag fixade det inte, med förlusten av brorsan, mina fysiska skador och hur morsan hade det.

2001 började han på fritidsledarutbildningen och sedan han blev klar har han arbetat med ungdomar, de senaste åtta åren som fältassistent på Hisingen.

2014 började han läsa till beteendevetare på Högskolan, och fick sin examen i somras.

Reste bort på årsdagen

När han påbörjade utbildningen kände han att han gjort sitt inom BOA. Förra året reste han bort på årsdagen, för att bevisa för sig själv att han inte måste vara på plats varje år.

– Men i år, givetvis, ska jag vara där för att träffa gamla vänner, visa respekt. Det blir samtidigt ett avslut på en period i mitt liv.

Parash Lama minns Göteborg tiden efter branden som en sammansvetsad stad.

– I sorgen blev alla bara människor. Det är synd att det bara är i kriser som människor förenas. Jag önskar att man alltid kunde titta på likheter i stället för olikheter.

GP SÄNDER DIREKT FRÅN MINNESCEREMONIN

Den 29 oktober 2018 är det 20 år sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. En stor minnesceremoni kommer att gå av stapeln och GP finns på plats för att sända live så att även den som inte kan närvara kan känna sig delaktig i att hedra offren.

Här är hålltider att ha koll på inför måndagen:

18.45: Den första sändningen inleds på Gustaf Adolfs torg som är avstamp för det stora fackeltåg som kommer att ta sig från centrala Göteborg ut till brandlokalen på Hisingen. Under sändningen kommer ett antal personer som var på plats under brandnatten att intervjuas och GP följer med fackeltåget till Herkulesgatan.

20.00: Den andra sändningen består av ett scenprogram som GP sänder exklusivt. Ceremonin arrangeras av Göteborgs stad och föreningen BOA (Brand Offrens Anhöriga).

Det kommer bland annat bjudas på tal från räddningstjänsten och Thomas Bodström, målsägandebiträde för brandoffren och senare justitieminister. Bandet som spelade under brandnatten kommer också att återförenas och spela tillsammans för första gången sedan tragedin.

Klockan 23.42 kommer en tyst minut hållas för att hedra offren. Klockslaget är valt då det var just den tiden som det första larmsamtalet kom in till SOS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.