Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Papaioannou: "Det går att se som muta"

Vägvalets partiledare Theo Papaioannou välkomnar diskussionen om röstköp som framförs på GP Debatt på torsdagen. – Det är klart det går att se det som en muta, säger han.

Har Johan Nyhus brutit mot lagen? frågar sig statsvetarna Peter Esaiasson, Mikael Gilljam och Bo Rothstein på GP Debatt.

Läs debattartikeln: Har Johan Nyhus (S) brutit mot lagen?

Bakgrunden är att kommunalrådet Johan Nyhus (S) ska ha erbjudit Theo Papaioannou en plats i Göteborgs kommuns Överförmyndarnämnd i utbyte mot att Vägvalet skulle rösta på den rödgrönrosa budgeten i kommunfullmäktige. En plats i Överförmyndarnämnden innebär en ersättning på drygt 60 000 kronor i månaden. Papaioannou tackade nej.

– Det är ett märkligt erbjudande. Han sa till mig att de sökte majoritet och undrade om jag kunde tänka mig ta en överförmyndarplats för att lösa det. När jag hade lyssnat färdigt på honom och återkom några timmar senare sa jag att jag inte kan sätta mig i den här positionen i utbyte mot att inte driva min politik.

Enligt Papaioannou kom förfrågan från kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén (S) via Johan Nyhus under en paus vid ett möte med trafiknämnden.

Papaioannou fortsätter:

– Den här staden har brottats med korruptionsskandaler och göteborgsanda tidigare. Jag tycker det är en viktigt att gå ut med de här bitarna så folk förstår hur det går till. Nu har vi en fråga där man duckar totalt för vad opinionen vill och försöker hindra den på alla möjliga sätt.

I torsdagens GP ifrågasätter tre professorer i statsvetenskap om Nyhus brutit mot lagen och kallar agerandet för röstköp. Håller du med om det?

– Det är klart det går att se det som en muta. Men det är inte upp till mig att avgöra. Det får polis eller någon annan utreda. Jag har tackat nej för jag tycker inte det är moraliskt rätt att göra så här. Jag vill få igenom min politik.

Johan Nyhus (S) Nyhus har tidigare sagt att diskussionerna inte kom så långt som att Theo Papaioannou erbjöds en särskilt plats, utan menar att det rör sig om normalt förhandlingsspel.

– Jag har inte varit med om det tidigare. Men däremot har jag hört att de här platserna i Överförmyndarnämnden använts på det här sättet tidigare, säger Papaioannou.

Läs också: Nyhus (S) svarar forskarna: Svårt se lagbrott i detta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.